Pepparkaksbananbröd med kokos- och pistagetosca
Pepparkaksbananbröd med kokos- och pistagetosca
Alltså, jag vet inte var jag ska börja med detta bananbröd – den ena goda smaken avlöser den andra! De varma pepparkakskryddorna, sötman från vit choklad och det smöriga toscatäcket fullt av knaprig pistage och kokos gör detta till en riktig smakupplevelse. Det är den perfekta balansen mellan julens klassiska smaker.
Pepparkaksbananbröd med kokos- och pistagetosca – en twist på en klassiker
Det här receptet är min tolkning av @anoshaseyed’s original. Hon utmanade mig att skapa en variant utan vitt mjöl och vitt socker – och resultatet blev ett glutenfritt bananbröd som inte kompromissar med smaken. Den här kakan är perfekt för dig som vill njuta av något riktigt gott, utan gluten och vitt socker.
Vad behöver jag för bakredskap för att baka Pepparkaksbananbröd med kokos- och pistagetosca?
För att smidigt mixa smeten är en matberedare nästan ett måste. Jag har två favoritalternativ som jag ofta använder: en prisvärd matberedare som du kan hitta här, och en premiumvariant för dig som vill investera i riktigt bra kvalitet hittar du här. När det gäller själva bakformen så behövs en avlång brödform. Om du vill se hur jag smidigt klär formen med bakplåtspapper, kika gärna på min video här.
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Pepparkaksbananbröd med kokos- och pistagetosca?
En av nyckelingredienserna är havremjöl, som finns i de flesta matbutiker. Skulle det vara svårt att få tag på, kan du enkelt göra eget genom att finmixa havregryn. Om du föredrar att köpa färdigt, klicka hem det här. En annan viktig ingrediens är kokossocker, som bidrar med en fyllig, karamellaktig sötma. Kokossockret hittar du här. Pepparkakskrydda är förstås ett måste i det här receptet. Det finns färdigt att köpa i butik, men det går också snabbt och enkelt att göra en egen blandning, se nedan för recept på pepparkaksblandning.
Tips för att baka det godaste Pepparkaksbananbrödet med kokos- och pistagetosca
Vill du blanda din egen pepparkakskrydda är det bara att blanda 2 msk kanel med 1 msk ingefära, 1 msk kardemumma och 1 msk malen nejlika. Lycka till med ditt pepparkaksbananbröd!
Skriv utPepparkaksbananbröd med kokos- och pistagetosca
- Antal: 1 bananbröd 1x
Beskrivning
Min favorit just nu! Pepparkaksbananbröd med kokos- och pistagetosca, en riktigt smarrig kombination.
Ingredienser
3 st mogna bananer – i vikt ca 500 g med skal
2 st ägg
1,5 dl lönnsirap
100 g smör
0,5 tsk vaniljpulver
100 g mandelmjöl (2dl)
110 g havremjöl (2dl)
1,5 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
4 tsk pepparkakskrydda
100 g vit choklad (jag använder en sötad med kokossocker)
Toscatäcke
100 g smör
1 dl kokossocker
1 msk havremjöl
1 msk mjölk
100 g kokosflingor
50 g pistagenötter
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret i en kastrull på låg värme.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
Börja med att mixa bananer, ägg, lönnsirap, smält smör i en matberedare eller mixer till en slät smet.
Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt banansmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda till nästan klar, ca 45 min.
Förbered under tiden toscan genom att smälta smör tillsammans med kokossocker, havremjöl och mjölk i en kastrull på spisen tills det tjocknar. Vänd ner kokos och pistage och täck sedan ovansidan av bananbrödet.
Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills gyllene.
Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig och kakan ska bli lite gyllene på toppen.
Låt kallna helt på galler innan du skär upp i skivor.