Mjuk vaniljkaka med mascarponefrosting och passionscurd

Mjuk vaniljkaka med mascarponefrosting och passionscurd
En festligt fin kaka som räcker till många och har inte bara en, utan två stycken toppings. Given succé!
Vaniljkakan är perfekt för sommaren med sina tropiska smaker. Kombinationen av den lena mascarponefrostingen och den syrliga passionscurden ger en perfekt balans som gör varje tugga till en njutning.
Saftig vaniljkaka som har allt
Saftig vaniljkaka toppas med len, gräddig mascarponefrosting och syrlig passionscurd – ja, den här kakan har allt! Den är både glutenfri och innehåller mindre vitt socker, vilket gör den till ett hälsosammare alternativ utan att kompromissa på smaken.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka vaniljkaka med mascarponefrosting och passionscurd?
Denna dessert kräver inga specialredskap. Jag bakar den i en kvadratisk form, 24×24 cm, och använder denna (reklamlänk).
Vilka ingredienser behöver jag för att baka vaniljkaka med mascarponefrosting och passionscurd?
Om du inte visste det sedan innan, så är det himla smidigt att köpa fryst passionsfrukt och göra curden med. Den kommer fryst i tärningar, så att man smidigt kan tina precis så många som man behöver. Röd oxalis går att hitta i mer välsorterade matbutiker, bland de färska kryddorna.
Tips för att laga den godaste vaniljkakan
Låt gärna kakan sätta sig i kylen över natten, då blir den enklare att skära upp i snygga rutor. Dekorera med blad av röd oxalis för en vacker färgkontrast. Förvara kakan i kylen i en lufttät behållare, så håller den sig saftig och god.
Testa denna mjuka vaniljkaka med mascarponefrosting och passionscurd och njut av en festlig dessert som är lika god som kreativ. Perfekt för speciella tillfällen eller när du vill imponera på dina gäster med något extra.
Och du, häng gärna med mig i videon nedan så bakar vi tillsammans!
Lycka till! ✨
Skriv ut
Mjuk vaniljkaka med mascarponefrosting och passionscurd
- Total tid: ca 1h 15 min
- Antal: 16 bitar
Beskrivning
Vaniljkaka med extra allt! ✨
Ingredienser
Vaniljkaka
– 150 g smör
– 150 g valfri mjölk (1,5 dl)
– 225 g björksocker eller vanligt strösocker (2,5 dl)
– 3 st ägg
– 206 g havremjöl (3,75 dl)
– 0,5 tsk vaniljpulver
– 2 tsk bakpulver
– 2 nypor flingsalt
– 1 msk fiberhusk
Passionscurd
– 50 g fryst passionsfrukt – ca 3 kuber
– 50 g björksocker eller strösocker (lite drygt 0,5 dl)
– 55 g ägg (ca ett stort ägg)
– 5 g majsstärkelse (ca 1/2 msk)
– 55 g rumsvarmt smör skuret i tärningar
Frosting
– 1/2 förp mascarpone
– 45 g sukrin melis (kalorifritt florsocker, finns att köpa på nätapotek) eller vanligt florsocker (0,75 dl)
– 1 dl vispgrädde
Instruktioner
Vaniljkaka
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper, 24x 24 cm.
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt mjölken så att det svalnar.
Vispa ägg och björksocker ljust och pösigt med elvisp, cirka 5 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet med slickepott. Tillsätt mjölkblandningen och vänd ihop tills väl blandat. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen, cirka 30-35 minuter. Kolla kakan med en sticka, den ska vara torr. Låt kakan kallna i formen på galler.
Passionscurd
Häll passionsfrukt och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning så att sockerkristallerna smälter.
Vispa upp ägget i en separat skål och häll över lite av den varma vätskan under vispning. Häll sedan över blandningen i kastrullen med resterande vätska. Rör ut majsstärkelsen med en liten skätt vatten i ett glas, och rör sedan ner i kastrullen.
Sjud på medelhög värme under omrörning tills passionscurden har tjocknat. Ta av från värmen och rör ner smöret lite i taget.
Häll över i en skål och låt kallna.
Frosting
Vispa upp mascarponen så att den mjuknar. Addera grädde och sukrin melis och vispa till en fluffig frosting (först blir den lös men tjocknar efter hand som du vispar).
Röd oxalis att dekorera med
Bred frostingen på den kalla kakan och toppa med passionscurd, swirla med en matkniv till ett marmorerat mönster. Toppa med röd oxalis.
- Tid att förbereda: 45 min
- Tid att laga: 30-35 min