Mitt bästa bananbröd
Mitt bästa bananbröd – glutenfritt och otroligt gott
Jag vet, det kan låta lite kaxigt att säga att detta är det bästa receptet på bananbröd, men tro mig – det är precis vad det är! Det här glutenfria bananbrödet är perfekt saftigt och chokladigt, och hemligheten bakom smaken är kanel. Den ljuvliga kombinationen av kanel och banan ger en smakupplevelse som är helt magisk.
Saftigt bananbröd sötat med lönnsirap och bananer
Mitt glutenfria bananbröd är bakat med en blandning av havremjöl och mandelmjöl. Denna kombination ger en härlig stadga, saftighet och rundhet i smaken. För att söta brödet använder jag lönnsirap och bananer. Använd gärna på gränsen till övermogna bananer för extra söt och god smak vilket gör brödet ännu saftigare och fylligare.
Vad behöver jag för bakredskap för att baka mitt bästa bananbröd?
För att göra smeten till bananbrödet använder jag en matberedare, stavmixer eller blender – beroende på vad som är smidigast just då. Om du är osäker på vilken matberedare du ska välja kan du kika på den jag använder här (reklamlänk). Om du föredrar en stavmixer så använder jag denna (reklamlänk). Och om du är ute efter en bra blender kan du kolla in den här (reklamlänk)
Vilka ingredienser behöver jag för att baka mitt bästa bananbröd?
För att baka detta glutenfria bananbröd behöver du havremjöl och mandelmjöl. Dessa mjölsorter brukar finnas på de flesta bakhyllor i välsorterade matbutiker. Om du inte hittar det kan du enkelt klicka hem mandelmjöl här (reklamlänk) och havremjöl här (reklamlänk).
Så lyckas du med det bästa bananbrödet
Ett viktigt tips när du bakar bananbröd är att ge det ordentligt med tid i ugnen. Kontrollera med en sticka – den ska vara nästan torr när du testar, men fortfarande lite fuktig för att få den där perfekta, saftiga konsistensen. Låt sedan bananbrödet svalna på ett galler innan du skär upp det. Då får du ett riktigt saftigt bananbröd.
Skriv utMitt bästa bananbröd
- Total tid: 1h 20min
- Antal: 10–12 skivor 1x
Beskrivning
Vill du baka ditt bästa bananbröd? Testa då detta recept!
Ingredienser
3 st mogna bananer – i vikt ca 500 g med skal
2 st ägg
1,5 dl lönnsirap
100 g smör
0,5 tsk vaniljpulver
100 g mandelmjöl (2dl)
110 g havremjöl (2dl)
1,5 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
1 tsk kanel
150 g mörk choklad
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret i en kastrull på låg värme.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
Börja med att mixa bananer, ägg, lönnsirap, smält smör i en matberedare eller mixer till en slät smet.
Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt banansmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet.
Varva smeten i omgångar med hackad mörk choklad i formen, börja med smet och avsluta med hackad mörk choklad på toppen.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 min – 1 h. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig och kakan ska bli lite gyllene på toppen.
Låt kallna på galler innan du skär upp i skivor.
- Tid att förbereda: 20 min
- Tid att laga: 45 min – 1 h