Matprepp vecka 45

matprepp_v45

Matprepp vecka 45
Beskrivning
Hej, och vad kul att du vill köra veckans matprepp! Kom gärna på feedback, du når mig enklast på Instagram DM 🙂
Ingredienser
Instruktioner
Grön ärtsoppa
4 middagsportioner
(Receptinspo ica.se)
olivolja
1 skalad och hackad gul lök
2 finrivna vitlöksklyftor
600 g frysta gröna ärtor
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar
4 kokta ägg till servering
Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och vitlöken.
Tillsatt ärtor, vatten och buljongtärningarna. Låt koka upp och sjud i 3 min.
Tillsatt crème fraiche, smaka av med salt och svartpeppar. Mixa soppan slät med en stavmixer, rör om och håll varmt.
Servera soppan med kokta ägghalvor. Och en god macka.

Frittata
4 lunchportioner
900 g kokta potatisar, skalade och skivade
2 vitlöksklyftor, finriven
8 ägg
2 dl mjölk
torkade örter, t ex basilika, timjan, oregano
1 pkt fetaost
1 burk oliver
korv, typ chorizo eller njduja
salt
svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader.
Koka potatisen och låt den svalna.
Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med torkade kryddor, salt och peppar och finriven vitlök.
Skiva korv i slantar. Hacka oliver.
Fördela potatis, korv, oliver i smorda matlådeformar. Häll äggstanning över och toppa med smulad fetaost.
Grädda tills gyllene och äggstanningen stannat i mitten.
Panerad torsk med skolans sås
4 middagsportioner
Receptinspo från ica.se
4 port torskfilé eller annan vit fisk
Salt och peppar
Panko
1-2 Ägg
Mjöl – vete eller potatismjöl
Smör att steka i
900 g potatis
300 g frysta ärtor
Sås
3 dl gräddfil
0,75 dl majonnäs
1,5 dl hackad inlagd gurka
1/2 kruka hackad färsk dill eller motsvarande mängd fryst
citronsaft från 0,5 citron
salt
svartpeppar
Koka upp vatten och häll i de frysta ärtorna. Skölj av direkt i kallt vatten så behåller de gott tuggmotstånd.
Rör ihop samtliga ingredienser till såsen.
Koka potatis.
Tina fisken om fryst används. Salta och peppra. Vispa upp ägg på ett fat. Häll upp panko och mjöl på vardera fat. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist panko.
Stek i stekpanna på medelhög värme i smör 2-3 minuter per sida – till genomstekt och med gyllene yta. Servera direkt.

Pastasallad
4 lunchportioner
450 g bönpasta eller linspasta (kungsörnens)
2 pkt Ätklar kyckling
2 förp minimozzarella
1 burk kronärtskockor i olja
1/2 burk pesto
1 påse ruccola à 65 g
1 förp små plommontomater
1 gurka
Koka pasta. Skölj i kallt vatten.
Hacka tomater och gurka och kronärtskocka i små bitar.
Vänd ihop med pastan och övriga ingredienser i en stor bunke. Fördela i matlådor.

Fröknäcke
2 plåtar
200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk majsmjöl
0,5 tsk salt
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
flingsalt
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda allt utom oljan i en bunke och låt smeten stå framme och svälla i cirka 15 minuter. Vänd sedan ner oljan.
Fördela smeten på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper och pressa med hjälp av handflatorna ut smeten till ett tunt lager som täcker hela plåten. Strö över flingsalt.
Grädda knäckebröden i mitten av ugnen, cirka 40-45 minuter.
Låt bröden kallna och lossa dem sedan försiktigt från bakplåtspapperet. Bryt i mindre bitar. Förvaras torrt i lufttät burk.

Chokladboll på rulle
140 g (glutenfria) havregryn (4 dl)
20 st färska dadlar
1 dl kokosolja
0,75 dl kallt kaffe
1 dl riven kokos
1 nypa flingsalt
30 g kakao – gärna en extra god en, jag använder Valrhonas
(0,75 dl) Riven kokos att rulla i
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn massa. Testa med en liten bit att den går enkel att rulla, känns den för torr så tillsätt en liten skvätt extra kaffe.
Rulla till en jämnstor rulle och rulla därefter i kokos. Låt den stelna i alla fall 30 min i kyl och skär sedan upp i skivor.
