Mammas kladdkaka med kvarg
Mammas kladdkaka med kvarg
Det är otroligt hur smak kan väcka minnen till liv – som när jag bakade denna kladdkaka för första gången sedan jag var liten. Tack mamma för toppenrecept!
Mammas kladdkaka med kvarg – en dröm av chokladig kladdighet och kvarg
Detta recept på mammas kladdkaka har fått en twist med ingredienser som kokossocker, björksocker och havremjöl. Resultatet är en glutenfri kladdkaka som är otroligt god, chokladig och perfekt kladdig – precis som en kladdkaka ska vara. Jag har även lagt in klassiska ingredienser i receptet för dig som vill hålla dig till originalet. 🙂
Vilka bakredskap behöver jag för att baka Mammas Kladdkaka med kvarg?
För att baka denna glutenfria kladdkaka använder jag en springform på 20 cm, vilket ger perfekt tjocklek på kakan. Min favorit-springform finns att köpa här (reklamlänk). Kom ihåg att om du använder en större form kan gräddningstiden vara kortare, så håll ett öga på kakan under bakningen!
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Mammas Kladdkaka med kvarg?
För att få till den här kladdkakan så sötar jag den med kokossocker och björksocker, vilket ger en fyllig sötma utan att använda vitt socker. Kokossocker kan vara svårt att hitta ibland, men det går att klicka hem här (reklamlänk). Björksocker finns oftast att köpa på nätapotek, som här (reklamlänk). Dessa sötningsalternativ passar perfekt för den som vill ha en dessert sötat utan vitt socker.
Tips för att få till den perfekta Kladdkakan
För bästa resultat använder jag en 20 cm springform. Om du använder en större form, tänk på att gräddningstiden kan bli kortare. För att undvika att kladdkakan blir för fast, ta ut den ur ugnen när den fortfarande är lite lös i mitten – den kommer att sätta sig och bli perfekt kladdig när den svalnar!
Skriv utMammas kladdkaka med kvarg
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Mammas Kladdkaka – ny twist – lika god
Ingredienser
3 ägg
90 g björksocker eller vanligt strösocker
105 g kokossocker (1,5 dl) eller samma mängd brunt farinsocker
250 g Kesella (1 förp)
42 g havremjöl (0,75 dl) eller 1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
20 g kakao (0,5 dl)
1 msk bryggkaffepulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm finsalt
Kokosflingor och smör till springformen
Sukrin melis eller vanligt florsocker samt vispgrädde till servering
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg och socker tills fluffigt i 2-3 minuter med elvisp i en stor bunke. Vänd ner Kesellan.
Blanda de torra ingredienserna med varandra och vänd sedan ner i smeten.
Häll smeten i en springform, med bakplåtspapper i botten och smord och bröad med kokosflingor. Jag använder en 20 cm stor springform, använder du en större gräddas den klart snabbare.
Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Kakan är klar när den stelnat runt kanterna men fortfarande är kladdig (inte lös) i mitten. Prova med en sticka i mitten!