Kronans kaka 2.0

Kronans kaka 2.0
En klassisk svensk kaka som var hyfsat okänd för mig, har du hört talas om den? Vågar mig på att säga att jag piffat upp den! I den här versionen lyfter vi Kronans kaka med brynt smör, mortlad kardemumma och en syrlig, fluffig citronsås som serveras vid sidan om. Den blir dundersaftig tack vare potatis och är perfekt för dig som vill bjuda på något som är både klassiskt och kul.
Kronans kaka 2.0 – Brynt smör
Brynt smör ger bakverket en karamellig och nötig smak som verkligen tar fram sötman. Jag använder hela kardemummakärnor som jag mortlar för en riktigt djup smak, och så citron – både i kaka och sås – perfekt fräschör och syra

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Kronans kaka 2.0?
Potatispress är toppen för att få den rätt mosig men luftiga potatiskonsistensen. (reklamlänk)
En springform för att få en rund och fin kaka (reklamlänk) och en elvisp för att vispa ihop fluffig sås. (reklamlänk)
Har du ingen matberedare? Hitta mina bästa tips här:
Prisvärd variant (reklamlänk)
Kraftfull variant (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Kronans kaka 2.0?
Kokossocker som ett lite rundare alternativ till vanligt socker (reklamlänk) och havremjöl som ger mild smak och fin textur. Du kan också enkelt göra eget havremjöl genom att mixa havregryn. 🙂

Tips för att lyckas med Kronans kaka 2.0
Brynt smör – så gör du: Låt smöret smälta på medelvärme. Först fräser det, sen tystnar det. När det doftar nötigt och ser gyllenbrunt ut – då är det klart. Ta bort från värmen och låt svalna lite innan du blandar ner det i smeten.
Skriv ut
Kronans kaka 2.0
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
En klassisk svensk kaka i ny tapping
Ingredienser
250 g kall, kokt och skalad mjölig potatis
150 g sötmandel med skal
6 bittermandlar
300 g smör
140 g kokossocker (2 dl)
4 ägg
25 g havremjöl (0,5 dl)
Rivet skal av 0,5 citron
2 tsk malda kardemummakärnor
Citronsås
2 äggulor
2 msk lönnsirap
200 g vispgrädde (2 dl)
Rivet skal av 1/2 citron
Några droppar pressad citronsaft efter smak
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en rund springform och klä botten med bakplåtspapper. Jag använder en 20 cm stor för en extra hög och fin kaka.
Bryn smöret och låt det svalna. Brynt smör görs genom att smöret först måste smälta helt, sedan kommer det puttra och fräsa en stund. När smöret sedan tystnar kommer det vara gyllenbrunt och dofta nötigt och karamelligt, då är det klart. Ta av från plattan och låt svalna något.
Pressa potatisen genom en potatispress. Har du inte en sådan så riv potatisen på rivjärn. Mixa mandlar smuliga i matberedare.
Vispa kokossocker och ägg pösigt. Vänd ner det brynta smöret och därefter potatis och mandel.
Rör sist i mjöl, citronskal och malda kardemummakärnor.
Häll över i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter eller tills gyllene och en sticka är torr när du testar i mitten. Låt kallna i formen på galler.
Citronsås
Vispa ihop äggulor och lönnsirap fluffigt. Tillsätt grädden och vispa i flera minuter tills den blir krämig och tjock. Tillsätt skal och saft av citron. Servera till kakan.