Kokosrutor med choklad – utan ugn
Kokosrutor med choklad – utan ugn
Det här är otroligt goda kokosrutor som blir en dröm i både smak och textur. Perfekt för dig som älskar kombinationen av choklad och kokos. Och bäst av allt? Du behöver ingen ugn för att baka dem!
Kokosrutor med choklad – utan ugn – en smakrik och enkel dessert
Botten har en härlig chokladbollsinspirerad smak, som följs av ett krämigt kokosslager. På toppen finner du fluffigt vispad kokosgrädde och ett lager smält choklad som gör varje tugga till en njutning. Ett enkelt sätt att skapa en glutenfri dessert med smak av choklad och kokos.
Vad behöver jag för bakredskap för att baka Kokosrutor med choklad?
För att göra dessa kokosrutor använder jag en fyrkantig bakform, vilket ger dem en fin form och gör det enkelt att skära ut jämna bitar. Detta är min favoritform som jag rekommenderar (reklamlänk).
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Kokosrutor med choklad?
Jag sötar kokosrutorna bland annat med kokossocker, vilket ger en naturlig sötma och en lätt karamellton. Kokossocker finns ofta i de mer välsorterade bakhyllorna, men om du vill klicka hem det kan du göra det här (reklamlänk).
Tips för att lyckas med Kokosrutor med choklad
För att vispa kokosgrädden riktigt fluffig och luftig är det viktigt att använda kokosgrädde som är kylskåpskall. Låt den stå i kylen sedan kvällen innan du planerar att baka. Mitt favoritmärke för kokosgrädde är Garants – perfekt för att få till den där härliga konsistensen.
Skriv utKokosrutor med choklad – utan ugn
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Kokos och choklad i en härlig kombination
Ingredienser
Till botten
120 g (glutenfria) havregryn
120 g cashewnötter
1 msk kakao
2 msk lönnsirap
0,75 dl kokosolja
2 nypor flingsalt
Kokoslager
70 g kokossocker (1 dl) eller farinsocker
40 g majsstärkelse (4 msk)
240 g kokosmjölk
250 g valfri mjölk (2,5 dl)
4 äggulor
50 g kokosolja
110 g riven kokos
1 tsk vaniljpulver
Frosting
1 pkt kokosgrädde som stått i kylen över natten (jag föredrar Garants)
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk lönnsirap
25 g mörk choklad
1 msk kokosolja
Instruktioner
Botten
Klä en bakform 24×24 cm med bakplåtspapper.
Börja med att mixa havregryn, cashewnötter och kakao. Det ska ha kvar lite textur, inte bli för finmixat. Tillsätt lönnsirap, kokosolja och flingsalt och mixa till en jämn massa.
Häll över i formen. Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager.
Kokoslager
Börja med att röra ihop kokossocker och majsstärkelse i en panna. Sätt på medelvärme på spisen.
Tillsätt lite mjölk i taget, rör hela tiden för att undvika klumpar. Tillsätt sedan kokosmjölk och äggulor.
Rör hela tiden med slickepott tills krämen börjar tjockna och fortsätt tills du har en slät och fast kräm.
Ta av från värmen och rör ner kokos, vaniljpulver och kokosolja. Lägg plastfolie packad mot ytan och låt svalna 30 min.
Bred sedan ut över botten.
Frosting
Vispa kokosgrädden tills den blir fast tillsammans med vaniljpulver och lönnsirap. Viktigt att kokosgrädden stått kallt över natten i kyl, annars går den inte att vispa.
Bred på kakan. Smält chokladen försiktigt med kokosoljan i mikron och ringla över kakan när det svalnat något.
Avsluta med att strö över rostade kokosflakes.
Låt kakan sätta sig 1-2 h i kylen och skär sedan upp i rutor.