Kokoskaka med jordgubbskompott

Kokoskaka med jordgubbskompott
Saftig, smakrik och snabb att sno ihop – denna kokoskaka med jordgubbskompott är ett perfekt bakverk när du vill ha något riktigt gott, men ändå enkelt. Riven kokos i smeten gör kakan extra saftig, och jordgubbskompotten ger en härligt fruktig och fräsch topping.
Kokoskaka med jordgubbskompott – fräsch och saftig
Jordgubbskompotten görs enkelt genom att koka frysta jordgubbstärningar som redan är i perfekt storlek. Har du färska jordgubbar skär jordgubbarna i mindre bitar för att få till en bra kompott.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Kokoskaka?
För att baka denna kokoskaka rekommenderar jag en springform – den gör det enkelt att få ut kakan i snygga bitar och håller formen perfekt under gräddningen. Springform hittar du här. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Kokoskaka?
Jag använder havremjöl i denna kaka, vilket gör den naturligt glutenfri. Har du inget havremjöl hemma? Du kan enkelt göra eget genom att mixa havregryn till ett fint mjöl – det går på några sekunder! Om du vill köpa färdigt havremjöl så hittar du det här. (reklamlänk)

Tips för att lyckas med Kokoskakan
Neutral kokosolja – Jag föredrar att använda smakneutral kokosolja eftersom den inte ger någon kokossmak till bakverket. Perfekt om du vill att kokosen i själva smeten ska tala för sig själv!
Vispbar kokosgrädde – Ett bra knep är att kyla kokosgrädden över natten, då går den att vispa till en krämig konsistens. Jag föredrar Garants kokosgrädde, den blir bäst att vispa!

Kokoskaka med jordgubbskompott
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Kokoskaka med jordgubbskompott – Mums!
Ingredienser
175 g smält kokosolja (ca 1,75 dl)
1,5 dl lönnsirap
1 dl kokosmjölk (eller valfri mjölk)
3 st rumsvarma ägg
135 g havremjöl (ca 2,5 dl)
150 g riven kokos (4,25 dl)
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
1 pkt kokosgrädde à 250 ml som stått i kylen över natten
Jordgubbskompott
225 g frysta jordgubbstärningar
citronsaft från 0,5 citron
2 msk lönnsirap
1 msk maizena
Instruktioner
Kompott
Börja med kompotten där du kokar upp jordgubbarna med lönnsirap, citronsaft och majstärkelse. Här handlar det om ett mycket snabbt uppkok. Så fort första bubblorna syns tar du den av värme, annars blir kompotten för trög av majsstärkelsen. Det går att ordna med en skvätt vatten isåfall. Låt svalna.
Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
Börja med att röra ihop smält kokosolja med lönnsirap, kokosmjölk och ägg i en bunk.
Sikta ner havremjöl i bunken och tillsätt sedan de övriga torra ingredienserna. Vänd ihop till en jämn smet.
Fyll en form, smörad och klädd med bakplåtspapper. Jag använder en rund som är 20 cm stor.
Grädda i mitten av ugnen – ca 25-35 minuter. Känn med en sticka, den ska precis vara torr och kakan ska ha fått gyllene färg på toppen.
Låt kallna på galler. Det går också bra att förbereda kakan hit och förvara den i kyl över natten.
Vispa kokosgrädden fluffig.