Kladdkakecookies – utan gluten och ägg

Kladdkakecookies
Kladdkakecookies är den perfekta kombinationen av segkladdig kladdkaka och klassiska cookies. Fyllda med härlig chokladsmak och en mjuk, lite seg insida. Det är kakorna som tar fikastunden till nästa nivå.

Kladdkakecookies – enkelt recept som alltid blir gott!
De här kakorna är lika enkla att baka som de är goda att äta. Hemligheten ligger i att de bakas med chiafrön som ersätter ägg, vilket gör smeten både smidig och lite annorlunda. Tillsammans med en riktigt bra mörk choklad får du den där djupa chokladsmaken som gör att du alltid vill ta en till.
Det bästa av allt? Hela smeten rörs ihop direkt i en kastrull så minimalt med disk, maximalt med chokladglädje.


Vad behöver jag för bakredskap för att baka Kladdkakecookies?
För att lyckas med dina kladdkakecookies behövs egentligen inte så många redskap, men här är några som gör bakningen både enklare och roligare:
Glasskopa – perfekt för att klicka ut jämnstora kakor på plåten. (reklamlänk)
Stansringar – använd dem för att forma kakorna runda och fina när de precis kommit ut ur ugnen.


Vilka ingredienser behöver jag för att baka Kladdkakecookies?
Smakerna i dessa cookies bygger på en mix av smarta råvaror och chokladlyx. Här är några av de viktigaste ingredienserna:
Kokossocker – ett härligt alternativ till vitt socker som ger kakorna en rund, karamellig ton. (reklamlänk)
Jordmandelmjöl – ger kakorna en nötig smak och saftig konsistens. Just nu rabatt med min kod NINACEDER5. (reklamlänk)
Kakao och mörk choklad – välj en riktigt god kvalitet på både kakao och choklad för att få en riktigt chokladig och god kaka. (reklamlänk)


Tips för att lyckas med de bästa Kladdkakecookies
För att få till den där perfekta looken på dina kladdkakecookies kan du använda en stansring eller liten skål direkt när kakorna kommer ut ur ugnen. Snurra försiktigt runt dem så blir de helt runda och extra fina.
Kom också ihåg att låta kakorna svalna helt på plåten innan du lossar dem – annars riskerar de att gå sönder eftersom de är så härligt sega i mitten.

Kan vara så att Kladdkakecookies slår vanlig kladdkaka om du frågar mig!
Skriv ut
Kladdkakecookies – utan gluten och ägg
- Total tid: 30 min + tid att kallna
- Antal: 10–12 1x
Beskrivning
Kan vara så att Kladdkakecookies slår vanlig kladdkaka om du frågar mig!
Ingredienser
2 chia-ägg (2 msk chia + 6 msk vatten som blötlagts 15 min)
100 g mörk choklad (70%)
100 g kokosolja
135 g kokossocker
0,5 dl dadelsirap
113 g jordmandelmjöl (eller havremjöl)
1 tsk vaniljpulver
1 msk espressopulver
2 tsk maizena
20 g kakao
flingsalt
Instruktioner
Låt chiafrön svälla i vatten 15 min enligt mått i ingredienslistan.
Hacka den mörka chokladen och smält med kokosoljan på svag värme i en kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser utom chia-ägg och flingsalt. Rör ner chia-äggen och rör till en jämn smet. Ställ smeten i kylen ca 45 minuter eller tills den stelnat lite.
Sätt ugnen på 175°C.
Klicka ut 10-12 kakor på plåt med bakplåtspapper (jag använder glasskopa men går även bra med skedar). Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter, beroende på önskad kladdighet.
När kakorna kommer ut ur ugnen blir de finast och godast om du använder dig av en stansring eller skål och snurrar de runda medan de fortfarande är varma.
För att de sedan ska kunna lossas från plåten är det viktigt att de får kallna helt först.
Strö över flingsalt.
- Tid att förbereda: 15 min
- Tid att laga: 15 min

