Hallongrotta i långpanna

Hallongrotta i långpanna
Hallongrottor – små, söta klassiker som alltid funkar – men tänk dig dem i långpanneformat. Samma krispiga mördegsbotten, en syrlig hallonsylt och ett smuligt täcke ovanpå. Långpannan gör inte bara bakningen busenkel, du får också många fler bitar att bjuda på (eller spara till frysen!).
Perfekt till sommarens fikastunder, picknickar och kalas – och givetvis bakade utan vitt socker och vetemjöl.
Hallongrotta i långpanna – klassiker i ny tappning
Hallonsylten görs enkelt med chiafrön – ett snabbt, smart sätt att få till en god sylt utan kokning, konserveringsmedel eller massa tillsatt socker. Du får exakt den konsistens du vill ha, och smaken blir dessutom fräschare.
Smultäcket är frasigt med en touch av kokossocker – det blir liksom pricken över i!

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Hallongrotta i långpanna?
Fyrkantig form – perfekt storlek för långpannebakning och ger snygga, jämna rutor. (reklamlänk)
Matberedare – gör det superenkelt att mixa ihop mördegen och smultäcket. Dyrare mer kraftfull modell (reklamlänk) eller en prisvärd modell som funkar fint för dig som bakar mindre. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Hallongrotta i långpanna?
Den här kakan är bakad på en blandning av havremjöl (reklamlänk) och mandelmjöl (reklamlänk), vilket ger både saftighet och en lätt nötig ton.
För sötman använder jag en kombination av kokossocker (reklamlänk) och björksocker (reklamlänk) – ett bra sätt att få den klassiska smaken utan vitt socker.

Tips för att lyckas med den bästa hallongrottan i långpanna
För snygga, jämna rutor: låt kakan kallna helt i kylen innan du skär upp den. Då sätter sig smakerna, smultäcket håller formen bättre – och resultatet blir lika fint som gott.
Du kan även frysa in rutor och plocka fram när du behöver ett snabbt fika eller vill ha något gott att bjuda på..
Skriv ut
Hallongrotta i långpanna
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Hallongrottor i ny tappning 🙂
Ingredienser
Chia-hallonsylt
500 g frysta hallon, tinade
0,5 dl chiafrön
0,5 dl lönnsirap
0,5 dl citronsaft
Mördeg
165 g havremjöl (3 dl)
75 g mandelmjöl (1,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
70 g kokossocker eller farinsocker (1 dl)
45 g björksocker eller vanligt strösocker (0,5 dl)
150 g smör skuret i kuber
Smuldeg
75 g björksocker eller vanligt socker
75 g havremjöl
75 g smör
75 g havregryn
Instruktioner
Börja med att röra ihop sylten genom att mixa tinade hallon med citronsaft och honung. Rör sedan ner chiafrön för hand. Låt stå i kyl 30 minuter så att chiafröna hinner svälla.
Häll havremjöl, mandelmjöl, vaniljpulver, socker och smör i en matberedare. Kör tills den precis går ihop till en deg. Pressa ut degen i botten på en 24×24 cm stor form klädd med bakplåtspapper, i ett jämnt lager.
Mixa ihop socker, mjöl och smör och nyp sedan in havregrynen för hand för att göra smuldegen.
Häll hallonsylten över mördegsbotten och täck sedan med smuldeg i ett jämnt lager.
Grädda i mitten av ugnen 30 minuter på 200 grader. Låt kallna helt i kyl och skär upp i rutor.