Fluffig Semmelrulltårta – glutenfri och utan vitt strösocker
Vad jag gillar så skarpt med denna Semmelrulltårta är man kommer så nära originalet. I smak, konsistens och allmän feeling. Och då är den på samma gång glutenfri, utan vitt socker och går på cirka halva tiden att baka! En vinnare helt klart.
Min tanke var att göra en rulltårta som i sig har relativ lång hållbarhet och går att frysa in. Därav sparar vi grädden till servering. På så sätt kan du skära upp den i portionsbitar och bjuda med fint spritsad grädde. Och eventuell överbliven rulltårta kan du frysa in i portionsbitar och plocka fram efterhand.
SukrinMelis är ett alternativ till florsocker som jag beställt från Apotea, som dessutom är helt kalorifritt.
Fluffig Semmelrulltårta – glutenfri och utan vitt strösocker
- Total tid: 50 min
- Antal: 10 1x
Beskrivning
Vad jag gillar så skarpt med denna Semmelrulltårta är man kommer så nära originalet. I smak, konsistens och allmän feeling.
Och då är den på samma gång glutenfri, utan vitt socker och går på cirka halva tiden att baka! En vinnare helt klart.
Ingredienser
3 ägg
135 g björksocker (1,5 dl)
100 g mandelmjöl (1,5 dl)
1 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemummakärnor
0,75 dl rostade mandelspån
2 msk björksocker att strö på kakan efter gräddning
Fyllning
120 g mandelsmör
120 g SukrinMelis
4 msk vatten
1/2 vaniljstång
Till servering
Vispad grädde
Rostade mandelspån
Instruktioner
Värm ugnen till 250 grader, över- och undervärme.
Mal kardemummakärnorna i en mortel till en finmalen konsistens.
Vispa ägg och socker pösigt, ca 3 minuter. Jag använder köksassistent, men går lika bra med elvisp.
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke, tillsammans med kardemumman. Vänd ner i äggsmeten med slickepott.
Klä en långpanna, 30×40 cm med bakplåtspapper. Smörj kanterna ifall pappret inte täcker helt. Fyll formen med smet. Strö över de rostade mandelspånen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Pass på, då kakan går snabbt från gyllene till bränd.
Ta ut ur ugnen och låt svalna ett par minuter. Strö sedan björksockret över kakan. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg ovanpå långpannan med rulltårtan. Vänd upp och ner så att långpannan hamnar överst, och plåten underst. Lyft av långpannan. Dra försiktigt av pappret som kakan gräddats på. Om det inte lossnar, pensla med lite vatten på pappret. Då denna kakan är bakad på mandelmjöl är den extra fluffig, men också lite extra skör, så ha detta i bakhuvudet när du hanterar kakan. Låt kakan svalna.
Skrapa ur den halva vaniljstången med en kniv. Rör ihop vaniljfröna med övriga ingredienser för fyllningen i en bunke.
Klicka ut fyllningen över kakan. Bred sedan försiktigt ut den så att den täcker hela kakan, gärna med en palett om du har, eller en slickepott.
Rulla sedan kakan från kortsidan. Plasta in och låt kakan sätta sig i kylen. Gärna över natten, men annars i minst 30 minuter.
Vispa grädden löst och fyll sedan en spritspåse. Jag har inte specat exakt mängd här, då jag tänker att du gör detta vid servering, beroende på hur många du ska bjuda. Men säg 2 dl ovispad grädde för 4 personer. Klipp ett snett hål, på diagonalen på spritspåsen.
Skär rulltårtan i portionsbitar och lägg de på assietter med snittytan upp. Spritsa sedan vågor med grädden och strö lite extra rostade mandelspån på toppen. Mums!
- Tid att förbereda: 45 min
- Tid att laga: 5 min