Extra kärleksfull dessert med cheesecake, hallon, mynta, hackade hasselnötter och chokladganache
Alla hjärtans är runt hörnet, och det här är en passande – lite extra charmig – dessert! Cheesecaken blir syrlig och fräsch med mynta och citron, och den mörka chokladganache bryter av med djup choklad-smak. Sedan är det extra allt fokus på plating, för det är ju så kul!
Skriv utExtra kärleksfull dessert med cheesecake, hallon, mynta, hackade hasselnötter och chokladganache
- Total tid: 6-8 h med tid för frys
- Antal: 8 port 1x
Ingredienser
Cheesecake
200 g Philadelphia
1 tsk vaniljpulver
67 g (0,75 dl) björksocker
1,5 dl vispgrädde
1 st zest av citron
0,5 kruka färsk mynta
Chokladganache
125 g mörk choklad
125 g grädde
13 g smör
Hallonsås
225 g frysta hallon
2 msk vatten
2 msk citronsaft
2 tsk agar agar
1 ask färska hallon
1 näve rostade hasselnötter
Instruktioner
Cheesecake
Vispa samman färskost, vaniljpulver och strösocker till en fluffig konsistens, med köksassistent eller elvisp. Vispa grädde separat, tills fluffig men inte hårdvispad och vänd sedan försiktigt ihop med färskostblandningen, tillsammans med finhackad mynta och rivet citronskal.
Fyll en spritspåse och spritsa i silikonformar, använd en palett för att stryka bort överflödig fyllning och få jämna bottnar. Jag använder två olika storlekar på silikonformar och fyller 1 form med 8 st kupoler, 1 form med 24 st kupoler. Frys över natten, eller i alla fall 4-6 timmar.
Chokladganache
Smält grovt hackad choklad och smör till hälften i micro (i intervaller så att du kan röra om emellan och därmed undvika att chokladen bränns).
Koka upp grädde och slå över chokladblandningen. Mixa slät med en stavmixer (håll stavmixer-huvudet under ytan för att undvika massa luftbubblor) eller rör slät med en slickepott om du inte har stavmixer. Fördelen med stavmixer är att du snabbt och enkelt får en slät och icke-skuren ganache.
Täck ytan på ganachen med ett lager plastfolie så att inte skinn bildas. Låt den svalna i rumstemperatur till en bredbar konsistens.
Hallonsås
Koka upp hallon med vatten och mosa med en potatisstomp eller slev. Sila genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt citronsaft och agar agar. Låt koka upp under omrörning så att såsen tjocknar (stormkoka inte, då försvinner för mycket vätska och såsen kommer bli för fast).
Häll över i en dressing-flaska och låt kallna.
Hacka upp hasselnötter och halvera hallon.
Sedan är det dags för montering. Låt fantasin flöda! Jag skrev ett litet kärleksbudskap med hallonsås och placerade sedan ut cheesecake runtom (ta ut de frysta från formen, men de tinar om du sedan låter de stå framme 30-45 min). Spritsa ganache runtom och strö över hackade hasselnötter, hallon och lite extra färsk mynta.
- Tid att förbereda: 1,5
- Tid att laga: 4-6 h i frys