Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Extra kärleksfull dessert med cheesecake, hallon, mynta, hackade hasselnötter och chokladganache 


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 6-8 h med tid för frys
  • Antal: 8 port 1x

Ingredienser

Skala

Cheesecake

200 g Philadelphia

1 tsk vaniljpulver

67 g (0,75 dl) björksocker

1,5 dl vispgrädde

1 st zest av citron

0,5 kruka färsk mynta

Chokladganache

125 g mörk choklad

125 g grädde

13 g smör

Hallonsås

225 g frysta hallon

2 msk vatten

2 msk citronsaft

2 tsk agar agar

1 ask färska hallon

1 näve rostade hasselnötter


Instruktioner

Cheesecake

Vispa samman färskost, vaniljpulver och strösocker till en fluffig konsistens, med köksassistent eller elvisp. Vispa grädde separat, tills fluffig men inte hårdvispad och vänd sedan försiktigt ihop med färskostblandningen, tillsammans med finhackad mynta och rivet citronskal.

Fyll en spritspåse och spritsa i silikonformar, använd en palett för att stryka bort överflödig fyllning och få jämna bottnar. Jag använder två olika storlekar på silikonformar och fyller 1 form med 8 st kupoler, 1 form med 24 st kupoler. Frys över natten, eller i alla fall 4-6 timmar.

Chokladganache

Smält grovt hackad choklad och smör till hälften i micro (i intervaller så att du kan röra om emellan och därmed undvika att chokladen bränns).

Koka upp grädde och slå över chokladblandningen. Mixa slät med en stavmixer (håll stavmixer-huvudet under ytan för att undvika massa luftbubblor) eller rör slät med en slickepott om du inte har stavmixer. Fördelen med stavmixer är att du snabbt och enkelt får en slät och icke-skuren ganache.

Täck ytan på ganachen med ett lager plastfolie så att inte skinn bildas. Låt den svalna i rumstemperatur till en bredbar konsistens.

Hallonsås

Koka upp hallon med vatten och mosa med en potatisstomp eller slev. Sila genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt citronsaft och agar agar. Låt koka upp under omrörning så att såsen tjocknar (stormkoka inte, då försvinner för mycket vätska och såsen kommer bli för fast).

Häll över i en dressing-flaska och låt kallna.

Hacka upp hasselnötter och halvera hallon.

Sedan är det dags för montering. Låt fantasin flöda! Jag skrev ett litet kärleksbudskap med hallonsås och placerade sedan ut cheesecake runtom (ta ut de frysta från formen, men de tinar om du sedan låter de stå framme 30-45 min). Spritsa ganache runtom och strö över hackade hasselnötter, hallon och lite extra färsk mynta.

 

  • Tid att förbereda: 1,5
  • Tid att laga: 4-6 h i frys