Choklad- och havrerutor
En favorit-ruta! Smakar lite som chokladbollar (men 2.0 tack vare det lyxiga chokadlagret) och jag ÄLSKAR chokladbollar. Det enkla är ju ofta det godaste.
Gillar skarpt med detta recept att det inte tar alltför lång tid att sno ihop – så ge det ett försök, du kommer inte ångra!
Skriv utChoklad- och havrerutor
- Total tid: 50 min + tid att kylas
- Antal: 16 1x
Beskrivning
En favorit-ruta! Smakar lite som chokladbollar (men 2.0 tack vare det lyxiga chokadlagret) och jag ÄLSKAR chokladbollar. Det enkla är ju ofta det godaste.
Gillar skarpt med detta recept att det inte tar alltför lång tid att sno ihop – så ge det ett försök, du kommer inte ångra!
Ingredienser
Till botten
180 g (glutenfria) havregryn
180 g (glutenfritt) havremjöl
90 g kokossocker (1,25 dl)
150 g smör
2 nypor flingsalt
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
3 ägg
Chokladfyllning
250 g vispgrädde (2,5 dl)
1,5 msk honung
200 g mörk choklad – en god en
1 nypa flingsalt
Crumble
75 g havremjöl
75 g smör
75 g kokossocker
75 g havregryn
Instruktioner
Till botten
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt avsmalnat smält smör, ägg och kokossockret. Rör ihop till en jämn smet. Pressa ut i en fyrkantig form, klädd med bakplåtspapper i botten och smord kant, 21×21 cm stor. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.
Chokladfyllning
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde i en kastrull. Slå grädden över den hackade chokladen, tillsammans med honungen. För en extra slät kräm, använd stavmixer för att mixa krämen slät. Annars rör ihop för hand.
Häll sedan över botten.
Crumble
Mixa ihop samtliga ingredienser för smulet, i en matberedare eller i bunken för en stavmixer. Strö sedan jämnt över chokladfyllningen.
Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt kallna helt på galler, och gärna i kyl över natten, för riktigt snygga rutor sedan när du skär upp.
Noteringar
Förvara i lufttät burk i kyl.
Går bra att frysa.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 20 min