Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Choklad- och havrerutor


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 50 min + tid att kylas
  • Antal: 16 1x

Beskrivning

En favorit-ruta! Smakar lite som chokladbollar (men 2.0 tack vare det lyxiga chokadlagret) och jag ÄLSKAR chokladbollar. Det enkla är ju ofta det godaste.

Gillar skarpt med detta recept att det inte tar alltför lång tid att sno ihop – så ge det ett försök, du kommer inte ångra!


Ingredienser

Skala

Till botten

180 g (glutenfria) havregryn

180 g (glutenfritt) havremjöl

90 g kokossocker (1,25 dl)

150 g smör

2 nypor flingsalt

1 tsk vaniljpulver

1,5 tsk kanel

1,5 tsk bakpulver

3 ägg

Chokladfyllning 

250 g vispgrädde (2,5 dl)

1,5 msk honung

200 g mörk choklad – en god en

1 nypa flingsalt

Crumble

75 g havremjöl

75 g smör

75 g kokossocker

75 g havregryn


Instruktioner

Till botten

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt avsmalnat smält smör, ägg och kokossockret. Rör ihop till en jämn smet. Pressa ut i en fyrkantig form, klädd med bakplåtspapper i botten och smord kant, 21×21 cm stor. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.

Chokladfyllning 

Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde i en kastrull. Slå grädden över den hackade chokladen, tillsammans med honungen. För en extra slät kräm, använd stavmixer för att mixa krämen slät. Annars rör ihop för hand.

Häll sedan över botten.

Crumble 

Mixa ihop samtliga ingredienser för smulet, i en matberedare eller i bunken för en stavmixer. Strö sedan jämnt över chokladfyllningen.

Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt kallna helt på galler, och gärna i kyl över natten, för riktigt snygga rutor sedan när du skär upp.

Noteringar

Förvara i lufttät burk i kyl.

Går bra att frysa.

  • Tid att förbereda: 30 min
  • Tid att laga: 20 min