(copycat) 88:an
Är det bara jag som hade 88:an som en barndomsfavorit? Om inte – här kommer en copycat-variant som heter duga. Gör du de med björksocker är de dessutom mindre mängd socker i dessa, speciellt eftersom de endast strösslas med rostade hasselnötter och inte kanderade (som originalet).
Jag gjorde mina i mini-varianter för formen passade så bra till original-versionen. Men självklart går de bra att göra i vilken glassform som helst, beroende på vilken du har.
Skippa inte matoljan i den smälta chokladen, det är tack vare den som chokladen blir följsam och inte stelnar på en sekund eller fastnar i sjok på glassen eller i ett alldeles för tjockt lager runtom. Var sedan snabb när du strösslar på hasselnötterna då chokladen stelnar snabbt mot den kalla glassen.
Skriv ut(copycat) 88:an
- Total tid: 7 h – om man räknar tid i frys
- Antal: 16 st mini – 8 st stora 1x
Beskrivning
Är det bara jag som hade 88:an som en barndomsfavorit? Om inte – här kommer en copycat-variant som heter duga. Gör du de med björksocker är de dessutom mindre mängd socker i dessa, speciellt eftersom de endast strösslas med rostade hasselnötter och inte kanderade (som originalet).
Jag gjorde mina i mini-varianter för formen passade så bra till original-versionen. Men självklart går de bra att göra i vilken glassform som helst, beroende på vilken du har.
Skippa inte matoljan i den smälta chokladen, det är tack vare den som chokladen blir följsam och inte stelnar på en sekund eller fastnar i sjok på glassen eller i ett alldeles för tjockt lager runtom. Var sedan snabb när du strösslar på hasselnötterna då chokladen stelnar snabbt mot den kalla glassen.
Ingredienser
Glassmet
45 g äggula (3 st)
45 g äggvita (1,5 st)
200 g vispgrädde (2 dl)
100 g philadelphia
1 msk vaniljextrakt
68 g björksocker (0,75 dl)
1,5 msk kakao
Överdrag
300 g Mjölkchoklad
2,5 msk matolja
1 påse hackade, rostade hasselnötter à 50 g
Instruktioner
Vispa grädden och ställ in i kylen.
Vispa äggulorna med färskost och björksocker i en bunke tills ljust och krämigt.
Vispa äggvitorna i en separat bunke till ett fast skum.
Vänd sedan ner grädden i äggule-smeten, lite i taget. Vänd därefter ner äggvitan, lite i taget.
Dela upp glassmeten, lite mindre än hälften ska nu smaksättas med kakao (ca 40%). Vänd ner detta i den mindre delen av smeten. I mitt fall vägde jag det till 170 g chokladsmet och 260 g vaniljsmet.
Fyll en spritspåse, eller använd sked för att fylla glassformarna. Fyll först till en 1/3 med vit glassmet och sedan till 2/3 med chokladsmeten. Fyll sedan med resten av den vita glassmeten. Jämna till ytan, slå de lite lätt mot bänken och använd eventuellt en palett för att dra bort det överflödiga. Frys sedan minst 6h, men helst över natten så att de är riktigt genomfrysta när du sedan doppar de i choklad.
Hacka chokladen o smält i intervaller i micro. Rör emellanåt så att den inte bränns.
Rör sedan ner matolja. Häll över i ett högt, lite bredare glas. Chokladen ska vara max ljummen, inte varm – så att glassen inte smälter direkt när du doppar den.
Tryck ut glassarna på en bricka. Glassen smälter snabbt så låt de vara i frysen så mycket som möjligt. Jag brukar ha ute max fyra stycken åt gången. Doppa varje glass i chokladen. Skaka försiktigt så att överflödig choklad rinner av. Strö sedan rostade hasselnötter ovanpå. Var snabb då chokladen stelnar snabbt. Upprepa sedan med nästa glass.
Lägg de på en ny bricka med bakplåtspapper direkt in i frysen och upprepa tills alla är klara.
Efter en stund (ca fyra-åtta glassar) behöver du värma på chokladen några sekunder då glassen kyler ner den och den annars blir för trögflytande. Värm den inte varmare än ljummen dock. Lägg in glassarna i frysen till chokladen stelnat.
- Tid att förbereda: 1 h
- Tid att laga: 6 h i frys