Cookiekladdkaka med svarta bönor

Cookiekladdkaka med svarta bönor
Vad händer om man kombinerar en fudgy brownie med en chocolate chip cookie? Man får en fantastisk cookiekladdkaka som är svår att motstå! Jag tror inte det kan bli bättre… men prova själv och avgör 😉
Cookiekladdkaka med svarta bönor – Bönorna ger en härligt fudgy konsistens
Det här receptet har en lite oväntad ingrediens: svarta bönor. Men oroa dig inte, de smakar inte alls som bönor! Istället ger bönorna en härligt fudgy konsistens som gör kakan extra saftig och god. Samtidigt smyger du in lite extra näring, perfekt om du vill baka något lite hälsosammare. Den lena chokladsmaken tillsammans med knapriga chokladbitar gör varje tugga till en riktig njutning.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Cookiekladdkaka med svarta bönor?
För bästa resultat använder jag en springform som hjälper kakan att hålla formen. Min favorit kan du köpa här (reklamlänk).

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Cookiekladdkaka med svarta bönor?
För att söta kladdkakan använder jag en blandning av kokossocker och björksocker. Kokossocker ger en härligt karamelliserad sötma och du hittar det ofta i välsorterade bakhyllor, men om det är slutsålt kan du klicka hem det här (reklamlänk). Björksocker är ett annat bra alternativ som bidrar till en mildare sötma, och det finns att beställa här (reklamlänk).

Tips för att laga den bästa Cookiekladdkakan
För att göra det lättare att lägga kakdegen ovanpå chokladsmeten, låt degen vila i kylen i tio minuter innan du använder den. Det gör den mer lättarbetad och resultatet blir jämnare. När kladdkakan är färdiggräddad, låt den svalna helt innan du skär upp den i bitar – då får du snygga bitar som håller formen bättre!
Lycka till! 🙂
Skriv ut
Cookiekladdkaka med svarta bönor
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Blir det bättre än att kombinera brownies med chocolate chip cookies?
Ingredienser
1 förp svarta bönor (230 g avrunnen vikt)
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl kokosolja
1 dl mjölk, vanlig eller växtbaserad
100 g mandelmjöl
1 msk vaniljextrakt
55 g kokossocker (0,75 dl)
80 g björksocker (1 dl)
0,5 tsk finsalt
1 msk maizena
2 msk kakao
1 tsk espressopulver
Kakdeg
90 g smör
90 g kokossocker (ca 1,5 dl)
1 ägg
180 g (glutenfritt) havremjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk maizena
150 g mörk choklad 70 %
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna – ca 20 cm stor.
Börja med att hälla över bönorna i en sil och skölj. Låt rinna av och häll sedan i en matberedare.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smet.
Häll över smeten i springformen.
Gör sedan kakdegen. Rör ihop smält smör och socker. Rör ner ägget för hand. Rör ner de torra ingredienserna. Vänd sist ner chokladknapparna. Rör ihop tills det precis blir en jämn smet. Kyl degen 10 minuter så blir den lättare att hantera.
Fördela kakdegen över brownien, lämna lite luckor här och var så brownien syns igenom.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. Kakan är färdig när den gungar något i mitten när du skakar den. Obs! Den ska inte vara rinnig i mitten, men gunga något som sagt.
Låt kallna helt innan du skär upp den för snygga bitar (allra helst i kylen över natten)