Citronkladdkaka – utan gluten, ägg, laktos eller vitt strösocker

Citronkladdkaka – våren i en kaka
Vårvibbar i en kaka 💛☀️ Som man behöver det! Citronkladdkaka är våren i ett bakverk – syrlig, fräsch och sådär perfekt kladdig.
Citronkladdkaka – frisk och fräsch med mandelmjöl
I smeten är det mycket färskpressad citronsaft, vilket ger den där syrliga och fräscha smaken som gör kladdkakan så speciell. Torkade aprikoser som först blötläggs bidrar med en naturlig sötma, och istället för vetemjöl används mandelmjöl för en glutenfri twist. Toppa med lättvispad grädde och du har en riktig drömfika!

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Citronkladdkaka?
För att få den perfekta kladdiga konsistensen rekommenderar jag att använda en springform – den gör det lätt att lossa kakan och få till den snyggt. Mitt tips på springform är denna.(reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Citronkladdkaka?
En ingrediens jag verkligen gillar att använda är cashewnötssmör, som ger en rund och nötig smak samtidigt som det hjälper till att hålla kakan saftig. Cashewnötssmör hittar du här. (reklamlänk)

Tips för att lyckas med Citronkladdkakan
Jag föredrar att använda neutral kokosolja i bakning eftersom den inte ger någon kokos-smak till bakverket. Om du använder vanlig kokosolja kan smaken slå igenom, vilket inte alltid är önskvärt.
Skriv ut
Citronkladdkaka – utan gluten, ägg, laktos eller vitt strösocker
- Total tid: 30
- Antal: 10 1x
Beskrivning
Jag tycker att man bokstavligen kan höra vårfåglarna kvittra när jag tänker på denna Citronkladdkaka – som är hundra procent ljuvlig.
Ingredienser
0,5 dl cashewsmör
55 g torkade aprikoser (ca 6 st) – blötlagda 3 timmar
150 g mandelmjöl
Zest av 1 citron
1,5 dl citronsaft (ca 2 st)
1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
1 dl kokosolja
Vispad grädde eller kokosgrädde till servering
Sukrin melis eller vanligt florsocker att pudra över
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Börja med att blötlägga torkade aprikoser i vatten i ca 3 timmar.
Riv zest och pressa saften från citron.
Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare till en jämn smet.
Bred ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt kallna.
Pudra över sukrin melis eller vanligt florsocker och servera med grädde.
Noteringar
Förvaras i kyl.
Går bra att frysa in upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 15
- Tid att laga: 15