Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Citronkladdkaka – utan gluten, ägg, laktos eller vitt strösocker


  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 30
  • Antal: 10 1x

Beskrivning

Jag tycker att man bokstavligen kan höra vårfåglarna kvittra när jag tänker på denna Citronkladdkaka – som är hundra procent ljuvlig. Fräsch syrlig citronsmak, där vispad grädde eller vaniljglass är ett måste till! Då får du perfekt balans.

Skadar inte heller att du snor ihop den på sådär en kvart, och så en kvart i ugnen på det.


Ingredienser

Skala

72 g torkade aprikoser

150 g mandelmjöl

0,5-0,75 dl citronsaft (ca 1 st citron)

Zest av 1 citron

0,5 dl lönnsirap

1 msk vaniljextrakt

0,5 tsk salt

1 dl kokosolja

Vispad grädde eller kokosgrädde till servering

Sukrin melis eller vanligt florsocker att pudra över


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader.

Börja med att blötlägga torkade aprikoser i vatten i ca 4 timmar.

Riv zest och pressa saften från citron.

Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare till en jämn smet.

Bred ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt kallna.

Pudra över sukrin melis eller vanligt florsocker och servera med grädde.

Noteringar

Förvaras i kyl.

Går bra att frysa in upp till tre månader.

  • Tid att förbereda: 15
  • Tid att laga: 15

Nyckelord: citron Citronkladdkaka glutenfri äggfri laktosfri