Citronbrownies – En fräsch och syrlig twist på klassikern

Citronbrownies – Somriga och fräscha
En brownie i somrig och fräsch outfit – syrlig, chokladig och smälter i munnen. Kanske undrar du om choklad och citron passar ihop? Svaret är ja! Vit choklad och citron är en fantastisk kombination. Prova dessa citronbrownies för en riktigt god dessertupplevelse.
Tips på en riktigt god vit choklad hittar du lite längre ned.
Citron och vit choklad i harmoni
Dessa citronbrownies bakas med mycket färskpressad citronsaft och zest, vilket balanseras perfekt av vit choklad. En följare som bakat dessa tipsar om att hennes familj åt dem med en klick grädde till – mums! Både grädde eller vaniljglass är ett vinnande koncept som tillbehör.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka citronbrownies?
För att baka dessa underbara citronbrownies behöver du en elvisp och en fyrkantig form, helst 24×24 cm. Elvispen hjälper till att få en fluffig ägg- och sockersmet medan formen ger snygga, jämna rutor. Om du använder en annan form, tänk på att en större form ger tunnare rutor och kortare gräddningstid.
Tips på ingredienser till citronbrownies
Dessa brownies görs med vit choklad och mycket citronsaft och zest. Du kan använda vanlig vit choklad, men jag föredrar en variant sötad med kokossocker, vilket ger en mindre söt och mer balanserad smak. Du kan köpa denna choklad på KoRo Shop (reklamlänk).
Jag sötar mina citronbrownies med björksocker. Björksocker är bra för tänderna och innehåller 40 % mindre kalorier än vanligt strösocker. Det är lika sött som socker, så du kan byta ut det mot samma mängd vanligt strösocker om du vill. Jag köper mitt björksocker från nätapoteket – du hittar det här (reklamlänk).
Tips för extra goda citronbrownies
För bästa resultat, låt citronbrownien svalna helt på ett galler i rumstemperatur och ställ den sedan i kylen över natten. Då får du bäst konsistens och ännu mer utvecklad smak på’t. 🙂
För snyggt uppskurna bitar – använd en vass kniv och skölj den mellan varje snitt för att få skarpa och rena kanter.
Och som tidigare nämnt, en klick grädde eller en skopa vaniljglass är riktigt smarrigt till dessa citronbrownies! 🍋🍨
Lycka till!

Citronbrownies
- Total tid: Ca 1 h
- Antal: 12 bitar 1x
Beskrivning
En brownie klädd i en somrig och fräsch outfit! Testa dessa 🙂
Ingredienser
200 g smör
100 g vit choklad (jag använder en sötad med kokossocker men vanlig går lika bra)
Skal av 1 citron
150 g citronsaft (saft av 1-1,5 citron)
225 g björksocker (2,5 dl) eller samma mängd vanligt strösocker
3 ägg
83 g havremjöl (1,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
2 msk fiberhusk (för saftighet)
2 nypor flingsalt
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper 24×24 cm.
Smält smöret ihop med chokladen i en kastrull på låg till medelhög värme. Ta av från plattan och låt svalna.
Vispa ägg och björksocker med elvisp 3-4 minuter, tills ljust och fluffigt.
Vänd ner smöret i äggblandningen tillsammans med citronsaft- och skal och vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Häll över i formen och grädda i mitten av ugnen 25 minuter. Kakan är klar när den stelnat runt kanterna men fortfarande är lite kladdig i mitten när du testar med en liten kniv eller teststicka.
Pudra florsocker över vid servering
Förvaras i lufttät burk i kyl. Går bra att frysa in.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 25 min