Citron Cheesecake Cookies

Citron Cheesecake Cookies
Något som gör en kaka lite extra bra är väl en len frosting på toppen, speciellt när det är en kombo av cheesecake och lemoncurd. Dessa Citron Cheesecake Cookies är en perfekt balans av syrlighet från citronen och krämighet från cream cheese. Varje gång jag gör dessa blir de en favorit bland mina gäster!
Lemoncurd, cream cheese och vit choklad – kan det bli bättre?
Här kombineras alla goda smaker i en citroncheesecake – citron i form av lemoncurd, cheesecake i form av cream cheese topping och dessutom vit choklad i själva kakorna som blir som botten på en cheesecake. Det är som att äta en liten cheesecake i varje tugga, fast i kakformat.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Citron Cheesecake Cookies?
Dessutom krävs det knappast några specialredskap för att baka dessa. Om något skulle jag satsa på en glasskopa för att få jämnt fördelade kakor i storlek. Här finns en sådan att köpa! (Reklamlänk). En glasskopa gör det inte bara lättare att få jämnstora kakor, det går också snabbare och smidigare att portionera ut degen på plåten.
Vad behöver jag för ingredienser för att baka Citron Cheesecake Cookies?
Du kan använda vanlig vit choklad, men jag föredrar en variant sötad med kokossocker, vilket ger en mindre söt och mer balanserad smak. Du kan köpa denna choklad på KoRo Shop (reklamlänk). Jag toppar mina med frystorkade hallon, dessa hittar du i mer välsorterade bakhyllor i mataffären. Valfritt såklart att toppa med 🙂 Frystorkade hallon ger en fin kontrast till den krämiga frostingen och en härlig textur som bryter av mot den mjuka kakan.

Tips när du bakar Citron Cheesecake Cookies
Låt lemoncurd och kakorna kallna helt innan du brer på frostingen. Annars riskerar denna att smälta och leda till ett mindre haveri 😉 För en extra fin presentation, använd en sprits med stjärntyll för att skapa vackra mönster på kakorna.
Skriv utCitron Cheesecake Cookies
- Total tid: ca 40 min
- Antal: 8–10 st 1x
Beskrivning
Kakan med det lilla extra – lemon cheesecake cookies. 🍋
Ingredienser
Lemon curd
50 g färskpressad citronsaft (ca 1,5 citroner) 2 g citronzest (ca 1/2 citron)
50 g björksocker (lite drygt 1/2 dl)
55 g ägg (ca 1 stort ägg)
5 g majsstärkelse (ca 1/2 msk)
55 g rumsvarmt smör skuret i tärningar
Kakor
100 g smör
70 g kokossocker (1 dl)
45 g björksocker (0,5 dl)
1 ägg
165 g (glutenfritt) havremjöl (3 dl)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk maizena
100 g vit choklad, jag använder en sötad med kokossocker Zest av 1 citron
Cheesecakelager
300 g Philadelphia färskost 2 msk lönnsirap
Frystorkade hallon till dekoration
Instruktioner
Lemon curd
Pressa citronsaft och riv citronskal i en kastrull, addera socker. Låt koka upp under omrörning så att sockerkristallerna smälter. Sila bort citronskalen.
Vispa samman ägg i en separat skål och häll över lite av den varma citronvätskan under vispning. Häll sedan över blandningen i kastrullen med resterande citronvätska. Rör ut majsstärkelsen med en liten skätt vatten i ett glas, och rör sedan ner i kastrullen.
Sjud på medelhög värme under omrörning tills lemon curden har tjocknat. Ta av från värmen och rör ner smöret lite i taget.
Häll över i en skål och låt kallna.
Kakor
Värm ugnen till 200 grader.
Rör ihop smält smör och socker. Rör ner ägget för hand. Rör ner de torra ingredienserna. Rör ihop tills det precis blir en jämnt smet. Vänd sedan ner grovhackad choklad och citronzest i smeten.
Använd en glasskopa eller två skedar och klicka ut kakor på en plåt, ca 8-10 st.
Platta till med fingrarna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Cheesecakelager
Rör ihop philadelphia tillsammans med lönnsirap. Bred sedan ovanpå kakorna, ca 1 msk per kaka.
Toppa med en tsk lemon curd per kaka och bred ut i ett swirlmönster. Avsluta med att strö över frystorkade hallon.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 10 min