Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Citron Cheesecake Cookies


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: ca 40 min
  • Antal: 8-10 st 1x

Beskrivning

Kakan med det lilla extra – lemon cheesecake cookies. 🍋

 


Ingredienser

Skala

Lemon curd
50 g färskpressad citronsaft (ca 1,5 citroner) 2 g citronzest (ca 1/2 citron)
50 g björksocker (lite drygt 1/2 dl)
55 g ägg (ca 1 stort ägg)
5 g majsstärkelse (ca 1/2 msk)
55 g rumsvarmt smör skuret i tärningar

Kakor
100 g smör
70 g kokossocker (1 dl)
45 g björksocker (0,5 dl)
1 ägg
165 g (glutenfritt) havremjöl (3 dl)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk maizena
100 g vit choklad, jag använder en sötad med kokossocker Zest av 1 citron

Cheesecakelager
300 g Philadelphia färskost 2 msk lönnsirap
Frystorkade hallon till dekoration


Instruktioner

Lemon curd

Pressa citronsaft och riv citronskal i en kastrull, addera socker. Låt koka upp under omrörning så att sockerkristallerna smälter. Sila bort citronskalen.
Vispa samman ägg i en separat skål och häll över lite av den varma citronvätskan under vispning. Häll sedan över blandningen i kastrullen med resterande citronvätska. Rör ut majsstärkelsen med en liten skätt vatten i ett glas, och rör sedan ner i kastrullen.

Sjud på medelhög värme under omrörning tills lemon curden har tjocknat. Ta av från värmen och rör ner smöret lite i taget.
Häll över i en skål och låt kallna.

Kakor

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop smält smör och socker. Rör ner ägget för hand. Rör ner de torra ingredienserna. Rör ihop tills det precis blir en jämnt smet. Vänd sedan ner grovhackad choklad och citronzest i smeten.

Använd en glasskopa eller två skedar och klicka ut kakor på en plåt, ca 8-10 st.
Platta till med fingrarna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Cheesecakelager

Rör ihop philadelphia tillsammans med lönnsirap. Bred sedan ovanpå kakorna, ca 1 msk per kaka.

Toppa med en tsk lemon curd per kaka och bred ut i ett swirlmönster. Avsluta med att strö över frystorkade hallon.

 

  • Tid att förbereda: 30 min
  • Tid att laga: 10 min