Cheesecake med Skogsbärskompott – glutenfri och utan vitt socker
En 10-poängare, om jag får säga det själv – det är svårt att bara ta en bit av den här! Botten blir så god med de rostade hasselnötterna och själva cheesecake perfekt krämig. Och sedan syra från bären, som precis kokat upp så det fortfarande har kvar lite textur – mums! Faktiskt svårt att tro att den dessutom är gjord utan något strösocker och dessutom glutenfri.
Skriv utCheesecake med Skogsbärskompott – glutenfri och utan vitt socker
Beskrivning
Botten blir så god med de rostade hasselnötterna och själva cheesecaken perfekt krämig. Och sedan syra från bären, som precis kokat upp så det fortfarande har kvar lite textur – mums!
Ingredienser
Till botten
120 g (glutenfria) havregryn
120 g hela rostade hasselnötter
2 msk honung
0,5 dl kokosolja
2 nypor flingsalt
Fyllning
200 g philadelphia färskost
500 g grekisk yoghurt
1 dl björksocker (xylitol)
2 rumsvarma ägg + 1 äggula
0,5 tsk finsalt
0,5 dl citronsaft
1,5 tsk vaniljextrakt
2 msk mandelmjöl
Skogsbärskompott
250 g frysta blandade bär
citronsaft från 0,5 citron
2 msk honung
1 msk maizena
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Jag använder en något mindre, 20 cm bred. En standard-form på ca 24 cm går också bra, det är bara att kakan blir lägre och den kommer gräddas klart snabbare, så tänk på det vid gräddning isåfall. Olja in kanterna med lite kokosolja.
Börja med att mixa havregryn och hela hasselnötter. Det ska ha kvar lite textur, inte bli för finmixat. Tillsätt honung, kokosolja och flingsalt och mixa till en jämn massa.
Häll över i springformen. Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Sänk ugnens värme till 150 grader.
Rör philadelphia mjukt i ett par minuter, med köksassistent med elvisp. Tillsätt grekisk yoghurt, björksocker, ägg + äggula, salt, citronsaft, vaniljextrakt och mandelmjöl och vispa samman till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
Grädda i ca 1h, tills kakan inte längre är rinnig. Den ska fortfarande gunga lite när du skakar försiktigt på den, inte ha blivit helt torr. För att undvika stora sprickor i kakan, stäng av ugnen och låt den svalna inne i ugnen. När ugnen svalnat kan du ta ut kakan och låta den kallna.
Godast är om du låter kakan sätta sig i kylen över natten.
För att göra kompotten kokar du upp bär med honung, citronsaft och majstärkelse. Här handlar det om ett mycket snabbt uppkok. Så fort första bubblorna syns tar du den av värme, annars blir kompotten för trög av majsstärkelsen. Det går att ordna med en skvätt vatten isåfall. Låt svalna något och häll sedan över cheesecaken.
Servera och njut!
Noteringar
Förvaras i kyl i en vecka, plastad eller uppskuren i bitar i lufttätt burk.
Går bra att frysa in i upp till tre månader.