Blåbärskladdkaka med Kardemumma och Vispad Crème Fraîche
Blåbärskladdkaka med Kardemumma och Vispad Crème Fraîche
Blåbär och kardemumma är bästa smakkompisar, och extra gott blir det med vispad crème fraîche till, som bryter av med lite fräsch syra.
Blåbärskladdkaka med det lilla extra!
Kardemummakladdkakan sötas med aprikoser och påminner lite om nybakta bullar i smaken, fast med konsistensen av en kladdkaka. Perfekt med ett fluffigt lager av vispad crème fraîche på toppen och lite crunch och god smak från blåbär och mandelspån. Aprikoserna bidrar dessutom med en naturlig sötma som balanseras perfekt med kardemummans kryddighet och blåbärens bärighet.
Vad behöver jag för bakredskap för att laga Blåbärskladdkaka?
En matberedare/mixer och en springform är de enda redskap som krävs för att få till denna kladdkaka. Matberedaren är för att mixa ingredienserna för kladdkakan. Och springformen, logiskt nog, för att kunna grädda den sedan 😉 Bra att veta är att jag använder en något mindre springform än standard, på 20 cm. Anledningen till att jag väljer en mindre form är att det ger en högre och mer fyllig kaka, men det går såklart bra med en större också.
Vad behöver jag för ingredienser för att laga Blåbärskladdkaka?
Torkade aprikoser är kanske den mest otippade ingrediensen i detta recept. Men, efter att de blivit blötlagda, så bidrar de med god sötma och smak i bakverket. Den hjälper också till med den kladdiga lite fudge-konsistensen på kladdkakan. Bra att veta är att preppa och lägga dem i blöt minst tre timmar innan du ska baka, alternativt hälla kokhett vatten på dem 30 minuter innan för att snabba på processen. Denna blötläggning gör aprikoserna mjuka och lätta att mixa, vilket ger kakan en jämn och härligt kladdig textur.
Under en liten period under sommaren kan man få tag på svenska blåbär, och då skulle jag absolut rekommendera att toppa med dessa istället för de vanliga amerikanska. De är fullproppade med smak och går liksom inte att jämföra med de amerikanska om du frågar mig. Svenska blåbär har en djupare och mer intensiv smak, vilket verkligen lyfter hela kakan till nya höjder.
Tips för att laga en extra god Blåbärskladdkaka
Tänk på att vispa crème fraîchen kylskåpskall, annars kan det vara svårt att få den fast. Den känns först lösare när du börjar vispa, men detta vänder sedan och den blir fluffig och bredbar 🙂
För snyggt uppskurna bitar – använd en vass kniv och skölj den ett par gånger mellan varje snitt för att få mindre kladdiga kanter och snygga tårtbitar.
Blåbärskladdkaka med Kardemumma och Vispad Crème Fraîche
- Total tid: 45 min
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
En riktigt härlig blåbärskladdkaka med det lilla extra. 🫐✨
Ingredienser
72 g torkade aprikoser som legat i blöt 3-4 timmar (ca 12–14 st)
1,5 tsk kardemummakärnor
150 g mandelmjöl
0,75 dl valfri mjölk
0,5 dl lönnsirap 1 tsk vaniljpulver 2 nypor flingsalt 1 dl kokosolja
2 dl crème fraiche 2 msk lönnsirap 0,5 tsk vaniljpulver
1 näve rostade mandelflarn 1 pkt färska blåbär
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Mortla kardemummakärnorna.
Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare till en jämn smet.
Bred ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter (spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med kokosolja).
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt kallna.
Vispa crème fraiche fast med lönnsirap och vaniljpulver och bred detta över kakan.
Avsluta med att strö över blåbär och mandelflarn.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 15 min