Blåbärsrutor – utan gluten eller vitt strösocker
En liten darrande sekund varje sensommar så finns färska svenska blåbär att köpa. Och visst är de så mycket godare än de amerikanska? Tur är väl att man övriga året kan köpa frysta svenska blåbär – och baka grymt goda blåbärsbars – som dessa!
Skriv utBlåbärsrutor – utan gluten eller vitt strösocker
- Total tid: ca 1 h
- Antal: 16 1x
Beskrivning
En liten darrande sekund varje sensommar så finns färska svenska blåbär att köpa. Och visst är de så mycket godare än de amerikanska? Tur är väl att man övriga året kan köpa frysta svenska blåbär – och baka grymt goda blåbärsrutor – som dessa!
Ingredienser
180 g (glutenfria) havregryn
180 g (glutenfritt) havremjöl
90 g kokossocker (1,25 dl)
150 g smör
2 nypor flingsalt
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
3 ägg
1 tsk malen kardemumma
Fyllning
225 g frysta blåbär
1 msk potatismjöl
1 msk sukrin melis (kalorifritt florsocker, finns att köpa på apoteket. Eller samma mängd vanligt florsocker)
Crumble
75 g (glutenfritt) havremjöl
75 g smör
75 g kokossocker
75 g (glutenfria) havregryn
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt avsvalnat smält smör och ägg. Rör ihop till en jämn smet. Pressa ut i en fyrkantig form, ca 24×24 cm stor.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Vänd ihop de frysta blåbären med potatismjöl och sukrin melis, så att de täcks. Häll sedan över i formen, i ett jämnt lager.
Mixa ihop havremjöl, smör och kokossocker för smulet, i en matberedare eller i bunken för en stavmixer. Nyp sedan ihop med havregrynen. Strö jämnt över blåbärsfyllningen.
Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt kallna helt på galler, och gärna i kyl över natten, för riktigt snygga rutor sedan när du skär upp.
Noteringar
Förvara i lufttät burk i kyl i en vecka
Frys in i lufttät burk i upp till tre månader.
- Tid att förbereda: ca 30 min
- Tid att laga: ca 25 min