Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Blåbärsrutor – utan gluten eller vitt strösocker


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: ca 1 h
  • Antal: 16 1x

Beskrivning

En liten darrande sekund varje sensommar så finns färska svenska blåbär att köpa. Och visst är de så mycket godare än de amerikanska? Tur är väl att man övriga året kan köpa frysta svenska blåbär – och baka grymt goda blåbärsrutor – som dessa! 


Ingredienser

Skala

180 g (glutenfria) havregryn

180 g (glutenfritt) havremjöl

90 g kokossocker (1,25 dl)

150 g smör

2 nypor flingsalt

1 tsk vaniljpulver

1,5 tsk bakpulver

3 ägg

1 tsk malen kardemumma

Fyllning

225 g frysta blåbär

1 msk potatismjöl

1 msk sukrin melis (kalorifritt florsocker, finns att köpa på apoteket. Eller samma mängd vanligt florsocker)

Crumble 

75 g (glutenfritt) havremjöl

75 g smör

75 g kokossocker

75 g (glutenfria) havregryn


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt avsvalnat smält smör och ägg. Rör ihop till en jämn smet. Pressa ut i en fyrkantig form, ca 24×24 cm stor.

Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

Vänd ihop de frysta blåbären med potatismjöl och sukrin melis, så att de täcks. Häll sedan över i formen, i ett jämnt lager.

Mixa ihop havremjöl, smör och kokossocker för smulet, i en matberedare eller i bunken för en stavmixer. Nyp sedan ihop med havregrynen. Strö jämnt över blåbärsfyllningen.

Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt kallna helt på galler, och gärna i kyl över natten, för riktigt snygga rutor sedan när du skär upp.

Noteringar

Förvara i lufttät burk i kyl i en vecka

Frys in i lufttät burk i upp till tre månader.

  • Tid att förbereda: ca 30 min
  • Tid att laga: ca 25 min