Banan- och Blåbärsmuffins med Smuldeg
Japp – vi har officiellt ett nytt personligt favoritrecept. Jag skulle liksom vilja att ALLA som kommer över detta recept bakar det. Så goda blev dessa muffins – absolut maxade med blåbärssmak – saftiga och sen lite knaprig smuldeg på toppen. Beroendeframkallande. Provar du baka dessa – let me know om du håller med! 🙂
Skriv utBanan- och Blåbärsmuffins med Smuldeg
- Total tid: 45 min
- Antal: 18 st 1x
Beskrivning
Japp – vi har officiellt ett nytt personligt favoritrecept. Jag skulle liksom vilja att ALLA som kommer över detta recept bakar det. Så goda blev dessa muffins – absolut maxade med blåbärssmak – saftiga och sen lite knaprig smuldeg på toppen. Beroendeframkallande. Provar du baka dessa – let me know om du håller med!
Ingredienser
3–4 st mogna bananer – i vikt ca 485 g med skal
2 st ägg
1 dl lönnsirap
1 dl björksocker / sötströ / vanligt strösocker
100 g smör
0,5 tsk vaniljpulver
100 g mandelmjöl (2dl)
110 g havremjöl (2dl)
1,5 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
1 paket frysta blåbär
1 msk potatismjöl
Smuldeg
75 g mandelmjöl
75 g havregryn
75 g smör
75 g björksocker / sötströ eller vanligt strösocker
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg muffinsformar i plåt.
Mixa ihop allt utom havregrynen till smuldegen. Krama sedan in havregryn för hand i degen. Låt smuldegen stå i kylen medan du gör smeten.
Börja med att skala och mixa bananer, ägg, lönnsirap, smält smör och vaniljpulver i en matberedare eller mixer till en slät smet.
Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt banansmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet. Tillsätt blåbär, spara en näve. Vänd snabbt ihop, precis så blåbären blir jämnt blandade.
Fördela muffinssmeten jämnt i formarna, det blir ca 18 st. Strö sedan över de sista blåbären. Fördela sedan smuldegen jämnt på varje muffins.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Känns med en sticka så att den inte är kladdig fortfarande när du tar ut den.
Låt kallna i formen och lyft sedan ut muffinsarna från muffinsplåten.
Noteringar
Förvaras i kyl.
Går bra att frysa in, upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 20
- Tid att laga: 25