Äppelros-paj – utan gluten, ägg eller vitt socker
För den som gillar ett pyssligare bakverk. Egentligen är det inte så avancerat, så länge du har en mandolin och lite tålamod. Dessutom vegansk och glutenfri, som passar alla. Full av smak från hasselnöt, kanel och äpple. Mums!
Skriv utÄppelros-paj – utan gluten, ägg eller vitt socker
- Total tid: 1h 30 min
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
För den som gillar ett pyssligare bakverk. Egentligen är det inte så avancerat, så länge du har en mandolin och lite tålamod. Dessutom vegansk och glutenfri, som passar alla. Full av smak från hasselnöt, kanel och äpple. Mums!
Ingredienser
Pajbotten
200 g havremjöl (lite drygt 3,5 dl)
75 g hasselnötsmjöl (1,5 dl)
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver
6 msk kikärtsspad
135 g björksocker, sötströ eller strösocker (1,5 dl)
0,5 dl kokosolja
Hasselnötskräm
55 g hasselnötsmjöl
55 g kokossocker mixat till pulver
50 g kokosolja
Zest från 1 citron
en nypa flingsalt
0,5 tsk kanel
3 msk kikärtsspad
Äppelros
3 äpplen (1 till dekoration)
Kokosolja
Kanel och kokossocker efter smak
Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader.
Häll samtliga ingredienser för pajbotten i en matberedare och mixa ihop till en deg. Mixa bara precis tills den går ihop. Pressa ut i en pajform. Vila i kyl medan du gör resten.
Tärna två äpplen och stek m kokosolja och kokossocker o kanel efter smak. Låt svalna.
Vispa ihop mandelmjöl, mixat kokossocker, smör, citron, salt, kanel med elvisp. Tillsätt kikärtsspad och vispa till en kräm.
Lägg äppelbitar i botten på pajformen. Spritsa på mandelkrämen, börja utifrån och ringla utåt i en ring för jämn fördelning av krämen.
Hyvla breda skivor av 1 äpple med hjälp av mandolin, strl 3. Lägg i ett mönster som en blomma. Börja utifrån och lägg inåt. Pensla med smält kokosolja.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Ta ut. Låt kallna helt innan du lossar från formen.
- Tid att förbereda: 1 h
- Tid att laga: 30