Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Äppelros-paj – utan gluten, ägg eller vitt socker


  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 1h 30 min
  • Antal: 10 bitar 1x

Beskrivning

För den som gillar ett pyssligare bakverk. Egentligen är det inte så avancerat, så länge du har en mandolin och lite tålamod. Dessutom vegansk och glutenfri, som passar alla. Full av smak från hasselnöt, kanel och äpple. Mums!


Ingredienser

Skala

Pajbotten

200 g havremjöl (lite drygt 3,5 dl)

75 g hasselnötsmjöl (1,5 dl)

0,5 tsk salt

0,5 tsk vaniljpulver

6 msk kikärtsspad

135 g björksocker, sötströ eller strösocker (1,5 dl)

0,5 dl kokosolja

Hasselnötskräm

55 g hasselnötsmjöl

55 g kokossocker mixat till pulver

50 g kokosolja

Zest från 1 citron

en nypa flingsalt

0,5 tsk kanel

3 msk kikärtsspad

Äppelros

3 äpplen (1 till dekoration)

Kokosolja

Kanel och kokossocker efter smak


Instruktioner

Värm ugnen till 200 grader.

Häll samtliga ingredienser för pajbotten i en matberedare och mixa ihop till en deg. Mixa bara precis tills den går ihop. Pressa ut i en pajform. Vila i kyl medan du gör resten.

Tärna två äpplen och stek m kokosolja och kokossocker o kanel efter smak. Låt svalna.

Vispa ihop mandelmjöl, mixat kokossocker, smör, citron, salt, kanel med elvisp. Tillsätt kikärtsspad och vispa till en kräm.

Lägg äppelbitar i botten på pajformen. Spritsa på mandelkrämen, börja utifrån och ringla utåt i en ring för jämn fördelning av krämen.

Hyvla breda skivor av 1 äpple med hjälp av mandolin, strl 3. Lägg i ett mönster som en blomma. Börja utifrån och lägg inåt. Pensla med smält kokosolja.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Ta ut. Låt kallna helt innan du lossar från formen.

  • Tid att förbereda: 1 h
  • Tid att laga: 30