Twix Cookies – utan gluten och sötade med björksocker

Vågar man säga bättre än originalet? Jag vågar. Spröda mandelkakor utan gluten eller vitt strösocker som bakas i ugn. När de svalnat brer du först på ett lager dulce de leche. Och sedan ett lager mjölkchoklad. Sprinklar över lite flingsalt. Klart! SÅ GOTT.
Skriv ut
Twix Cookies – utan gluten och sötade med björksocker
- Total tid: 3 h
- Antal: 15 1x
Beskrivning
Vågar man säga bättre än originalet? Jag vågar. Spröda mandelkakor utan gluten eller vitt strösocker som bakas i ugn. När de svalnat brer du först på ett lager dulce de leche. Och sedan ett lager mjölkchoklad. Sprinklar över lite flingsalt. Klart! SÅ GOTT.
Ingredienser
Kakorna
215 g rumstempererat smör
45 g björksocker (0,5 dl)
250 g mandelmjöl (5 dl)
1 äggula
0,5 tsk salt
1 st vaniljstång
Topping
Dulce de Leche – ca 1 tsk per kaka
100 g mjölkchoklad
Flingsalt – 1 nypa per kaka
Instruktioner
Dela och skrapa ur vaniljstången. Använd en köksassistent med paddel, och rör snabbt ihop alla ingredienser, förutom äggulan. Den tillsätter du precis när du fått en jämn smet. Rör ihop, precis tills det är jämnt blandat.
Plasta in degen, platta ut litegrann till en platta. Kyl i 2 h.
Värm ugnen till 175 grader. Väg upp 30 g stora bitar av kakdegen, eller dela upp den i 15 delar. Rulla till en boll. Lägg på plåt, det kan behövas två stycken. Platta ut bollarna till kakor, de flyter inte ut jättemycket i ugnen.
Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. De ska bli lätt gyllene.
Låt kakorna kallna på galler.
Smält mjölkchoklad i micro på låg värme. Rör emellanåt runt så att inte chokladen bränns. Låt svalna något.
Toppa sedan varje kaka med 1 tsk dulce de leche per kaka. Bred ut jämnt, lämna lite utrymme på kanterna av kakan.
Fortsätt sedan med 1 tsk smält choklad på varje kaka, bred ut lite försiktigt. Sprinkla över en nypa flingsalt på kakan.
Låt chokladen stelna i kyl. Njut!
Noteringar
Förvara i lufttät burk i kyl, eller frys upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 45 min
- Tid att laga: 2 h 15 min