Tiramisù – tårta
Låt mig presentera mitt personliga favorit-bak 2022 – denna Tiramisù tårta. Saftig med massa smak från alla typiska smaker för tiramisù – kaffe, choklad, mascarpone och mandel. Kan varmt rekommendera denna! Och, som alltid går det bra att byta ut sockret mot samma mängder vanligt brunt, vitt och florsocker.
Skriv utTiramisù – tårta
- Total tid: 1 h 5 min
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Saftig med massa smak från alla typiska smaker för tiramisù – kaffe, choklad, mascarpone och mandel. Kan varmt rekommendera denna! Och, som alltid går det bra att byta ut sockret mot samma mängder vanligt brunt, vitt och florsocker.
Ingredienser
150 g smör
120 g kokossocker
135 g björksocker
3 st ägg
200 g mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 msk espressopulver
1 tsk bakpulver
2 nypor flingsalt
Frosting
1 förp mascarpone
90 g sukrin melis (kalorifritt florsocker, finns att köpa på apotea)
1 tsk vaniljextrakt
2 dl vispgrädde
kakao att pudra över
ev. silver glitter
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret i en kastrull på låg värme.
Häll över i en bunke och rör ihop med kokossocker och björksocker. Tillsätt sedan ägg, ett i taget och rör emellan.
Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ihop med äggsmeten.
Fyll en springform på 20 cm – med bakplåtspapper i botten och smorda kanter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter, de sista minuterna kan det vara bra att sätta en plåt på ett hyllplan över, så att inte ytan blir för mörk.
Låt kallna.
Vispa upp mascarponen litegrann så den blir fluffig. Sikta sedan ner sukrin melis och tillsätt vaniljextrakt och grädde. Vispa till en fast smet. Först känns det som att den blir lösare, men sedan vänder det och den blir fast och fluffig.
Fyll frostingen i en spritspåse med rundtyll. Spritsa droppar på ytan av kakan, jag spritsar utifrån och in och sedan ett ytterligare lager av droppar ovanpå. Avsluta med att pudra över kakao och strö eventuellt över silver glitter eller liknande för en extra festlig känsla.
Förvara i kyl och ät helst inom de närmsta tre dagarna.
Noteringar
Går bra att frysa in, i lufttät burk upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 35 min