Tiramisù Cheesecake – utan gluten
Är det bara jag eller vart detta en tjusig cheesecake-historia? Här möts det bästa av två världar – savoiardikex, kaffe, mascarpone och amaretto från tiramisù med syrlig krämighet från cheesecake. En ganska mäktig dessert så dessutom räcker den till många!
Skriv utTiramisù Cheesecake – utan gluten
- Total tid: 2 h plus tid att kallna
- Antal: 21 portioner 1x
Ingredienser
Till botten
250 g (glutenfria) savoiardikex
2 msk amaretto, konjak eller mörk rom (valfritt men ersätt isåfall med samma mängd kaffe)
2 msk kaffe
100 g smält smör
Fyllning
250 g mascarpone
500 g grekisk yoghurt
2 dl björksocker (xylitol), strösocker eller sötströ
2 rumsvarma ägg + 1 äggula
0,5 tsk finsalt
0,5 dl starkt kaffe
2 msk amaretto, konjak, rom, kahlua (valfritt)
2 msk mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
Frosting
250 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljextrakt
90 g sukrin melis eller vanligt florsocker
kakao att pudra över
Instruktioner
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper. Jag använder en som är 24×24 cm stor.
Börja med att mixa kexen till ett smul. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn massa.
Häll över i formen. Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager.
Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Sänk ugnens värme till 150 grader.
Rör mascarponen mjukt i ett par minuter, med köksassistent med elvisp. Tillsätt grekisk yoghurt, björksocker, ägg + äggula, salt, kaffe, amaretto, vaniljextrakt och mandelmjöl och vispa samman till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
Grädda i ca 1h, tills kakan inte längre är rinnig. Den ska fortfarande gunga lite när du skakar försiktigt på den, inte ha blivit helt torr. För att undvika stora sprickor i kakan, stäng av ugnen och låt den svalna inne i ugnen. När ugnen svalnat kan du ta ut kakan och låta den kallna.
Vispa mascarponen mjuk och tillsätt sedan övriga ingredienser och vispa till en fast frosting. Spritsa ”droppar” över hela kakan. Avsluta med att pudra över kakao.
Godast är om du låter kakan sätta sig i kylen över natten.
Servera och njut!
- Tid att förbereda: 1 h
- Tid att laga: ca 1 h plus tid att kallna