Strawberry Cheesecake-rutor utan gluten eller vitt socker
Dessa rutor smakar sommar! Som solvarma söta jordgubbar och krämig gräddighet i ett. Så bryter det så där lagom bra av med syra från grekisk yoghurt och knaprighet från botten. En ruta som har allt helt enkelt.
Jag kan verkligen rekommendera att ta tiden att låta kakan helt och hållet kallna – allra bäst i kylen över natten samt använda rumsvarma ingredienser. Egentligen tar själv kakan inte speciellt lång tid att sno ihop, utan viktigare istället är att låta den få tid att svalna i tre steg – i ugnen på eftervärme – i rumstemperatur och sedan i kyl. Detta för att få till perfekt krämighet och att undvika att kakan får sprickor.
Skriv utStrawberry Cheesecake-rutor utan gluten eller vitt socker
- Total tid: 1,5 h plus tid att svalna
- Antal: 16 bitar 1x
Ingredienser
Jordgubbskompott
225 g tinade jordgubbar (1 pkt)
citronsaft från 0,5 citron
2 msk lönnsirap
1 msk maizena
Till botten
120 g (glutenfria) havregryn
120 g valfria nötter – valnötter, cashew, mandel eller rostade hasselnötter
2 msk honung
0,5 dl kokosolja
2 nypor flingsalt
Fyllning
200 g philadelphia färskost
500 g grekisk yoghurt
180 g björksocker (xylitol) / sötströ eller vanligt strösocker (2 dl)
2 rumsvarma ägg + 1 äggula
1 nypa flingsalt
0,5 dl citronsaft
1,5 tsk vaniljextrakt
2 msk mandelmjöl
Instruktioner
Börja med kompotten genom att mixa jordgubbar med övriga ingredienser slätt. Häll över i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta av från värmen efter den kokat upp och börjat tjockna. Låt svalna.
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper. Jag använder en som är 24×24 cm stor.
Börja med att mixa havregryn och hela nötter. Det ska ha kvar lite textur, inte bli för finmixat. Tillsätt honung, kokosolja och flingsalt och mixa till en jämn massa.
Häll över i formen. Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager.
Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Sänk ugnens värme till 150 grader.
Rör philadelphia mjukt i ett par minuter, med köksassistent med elvisp. Tillsätt grekisk yoghurt, björksocker, ägg + äggula, salt, citronsaft, vaniljextrakt och mandelmjöl och vispa samman till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
Ringla sedan kompotten över fyllningen och använd en matkniv föra att göra ett swirl-mönster.
Grädda i ca 1h, tills kakan inte längre är rinnig. Den ska fortfarande gunga lite när du skakar försiktigt på den, inte ha blivit helt torr. För att undvika stora sprickor i kakan, stäng av ugnen och låt den svalna inne i ugnen, gärna 1 h. När ugnen svalnat kan du ta ut kakan och låta den kallna – först i rumstemperatur och sedan i kylen.
Godast är om du låter kakan sätta sig i kylen över natten.
Skär sedan upp kakan i 16 st rutor – servera och njut!
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 1 dryg timma i ugn + tid att svalna