Sticky Buns med Hallon- och mandelfyllning toppad med Cream Cheese Glaze

Alltså en megasaftig bulle som du bakar i springform och som räcker till många. Två stycken kransar/butterkakor/bulltårtor får du ut av detta recept, så två stycken springformar à 24 cm behöver du. Mycket smak av kardemumma, saftig fyllning med mandelmassa och hallon och sedan en fräsch cream cheese frosting ringlad på toppen. Perfekt semesterbak tycker jag när man mest sitter och dricker kaffe och fikar om dagen väl?
Skriv ut
Sticky Buns med Hallon- och mandelfyllning toppad med Cream Cheese Glaze
- Total tid: ca 3-4 h
- Antal: 20 bullar / 2 formar
Beskrivning
Alltså en megasaftig bulle som du bakar i springform och som räcker till många. Två stycken kransar/butterkakor/bulltårtor får du ut av detta recept, så två stycken springformar à 24 cm behöver du. Mycket smak av kardemumma, saftig fyllning med mandelmassa och hallon och sedan en fräsch cream cheese frosting ringlad på toppen. Perfekt semesterbak tycker jag när man mest sitter och dricker kaffe och fikar om dagen väl?
Ingredienser
deg:
150 g rumsvarmt smör
900 g mjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemummakärnor
1 st ägg
1 st ägg till pensling
1,5 dl socker
25 g jäst
fyllning:
200 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljpulver
250 g färska hallon
frosting:
100 g cream cheese
1,5 dl florsocker
0,5 st saft från citron
Instruktioner
Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk med mortlad kardemumma till fingervarmt och rör ut med jästen. Tillsätt salt, socker, mjölk, ägg och tärnat rumsvarmt smör. Börja arbeta i maskin och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta i maskin ca 10-15 minuter tills du har en fin elastisk deg som släpper från bunkens kanter.
Jäs 1 timma i bunken, övertäckt med plastfolie.
Arbeta ut degen på bakbord och dela i två lika stora delar. Kavla ut varje halva till en rektangel, ca 0,5 cm tjock. Rör ihop smör med grovriven mandelmassa och vaniljpulver och bred i ett jämnt lager över degen. Strö hela hallon så att de fördelas jämnt. Rulla ihop till en tight rulle och skär ca 3-4 cm tjocka skivor. Upprepa med andra deghalvan.
Placera ut i två smorda springformar, ca 24 cm stora, med snittytan upp. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter, tills gyllenbruna.
Ta ut och låt svalna först i formen på galler. Lossa sedan från formen och låt kallna helt. Rör ihop cream cheese med florsocker och citronsaft och ringla över. Njut!
- Tid att förbereda: 45 min
- Tid att laga: Jäsning 1 h + 40 min. Gräddas 30-40 min.