Somrigt drinktilltugg

Somrigt drinktilltugg
Letar du efter ett enkelt men ändå lite lyxigt tilltugg till sommarens alla mingel, grillkvällar och picknickar? Då måste du testa detta: hemgjorda parmesankex toppade med vispad brie, fikonmarmelad, färska jordgubbar och valnötter. En magisk kombo av salt, sött, krämigt och knaprigt – helt utan vitt mjöl och vitt socker. Perfekt till drinken, fördrinken eller bara som ett lyxigt plock på sommarbordet.
Somrigt drinktilltugg – lätt att laga, lätt att älska
Parmesanen ger härlig sälta och de hembakade kexen blir frasiga men ändå lite mjuka i mitten. Den vispade brien bidrar med ett krämigt lager som passar perfekt med söt fikonmarmelad och färska jordgubbar. Skippa inte valnötterna – de tillför både crunch och en nötig smak som bryter av fint mot det söta och mjuka.

Vad behöver jag för köksredskap för att laga Somrigt drinktilltugg?
För att göra dessa kex och toppingen smidigt kan det vara bra att ha följande hjälp i köket:
Elvisp – perfekt när du ska vispa ihop kexdegen snabbt och smidigt.
(reklamlänk)
Microplane-rivjärn – ett riktigt bra rivjärn gör det enklare att få finriven parmesan. (reklamlänk)
Matberedare (prisvärd variant) eller matberedare (kraftfull variant) – använd den till att mixa ihop brien till ett fluffigt pålägg. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att laga Somrigt drinktilltugg?
Till själva kexen behöver du rumsvarmt smör, lite honung, finriven parmesan och havremjöl. Havremjöl är ett glutenfritt alternativ till vetemjöl, och du kan enkelt göra eget genom att mixa havregryn i en matberedare eller mixer.
Du hittar också mitt favorit havremjöl här om du vill köpa istället för att göra eget. 🙂
Toppingen består av brie (helst rumsvarm så den blir lätt att vispa), fikonmarmelad, jordgubbar och valnötter – en kombination som gör varje tugga till en liten smakexplosion.

Tips för att lyckas med de godaste drinktilltuggen
Det bästa med det här receptet? Du kan förbereda både kexen och briekrämen i förväg. Förvara kexen i en burk med lock, och vispa brien samma dag eller dagen innan. När gästerna kommer är det bara att toppa och servera – enkelt, fräscht och snyggt!
Skriv ut
Somrigt drinktilltugg
- Antal: Ca 20 st 1x
Beskrivning
Sommarens godaste tilltugg!
Ingredienser
Parmesankex
100 g rumsvarmt smör
1 msk honung
1 1/2 dl riven parmesan
80 g havremjöl (1,5 dl)
Topping
1 rumsvarm brie à 450 g
Färska jordgubbar
Fikonmarmelad
1 näve grovt hackade valnötter
Instruktioner
Vispa smör och honung fluffigt med elvisp.
Tillsätt fint riven parmesanost och havremjöl och vispa på låg fart till en smulig
deg. Tryck ihop till en deg med händerna.
Låt vila i kyl 30 min.. Rulla sedan till en rulle, 5-7 cm i diameter.
Vira in i plastfolie och låt ligga i kyl i ca 1,5 timmar till.
Värm ugnen till 175 grader.
Skär rullen i knappt 0,5 cm tjocka rundlar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Baka mitt i ugnen i ca 10 min, eller tills gyllene. Låt kakorna kallna helt på plåten innan du lyfter de.
Vispad brie gör du genom att skära bort allt det vita runt osten och sedan mixa den slät i matberedare.
Fyll i en spritspåse och spritsa på varje rundel. Använd en kniv för att skära av som ett avslut när du spritsar på krämen. Eller klicka på med två skedar. Var försiktigt så att kexen inte bryts.
Toppa sedan med jordgubbar, fikonmarmelad och hackade valnötter.