Saftig Morotskaka – på kikärtsmjöl och kokossocker
En saftig morotskaka med mycket smak – alldeles utan gluten eller vitt strösocker. Inspirerad av ett recept vi bakade på skolan i Schweiz (Culinary Arts Academy) och som var så himla god. Dock var den med vanligt mjöl och socker så här kommer min twist!
Skriv utSaftig Morotskaka – på kikärtsmjöl och kokossocker
- Total tid: 65 min
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Saftigaste morotskakan – utan gluten eller vitt strösocker.
Ingredienser
150 g ägg (ca 3 st)
150 g kokossocker (lite drygt 2 dl)
150 g neutral olja
100 g kikärtsmjöl (ca 1,5 dl)
50 g mandelmjöl (1 dl)
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk kanel
270 g grovt rivna morötter (4,5 dl)
55 g grovt hackade valnötter (1 dl)
Frosting
300 g Philadelphia färskost
120 g rumsvarmt smör i kuber
90 g sukrin melis eller vanligt florsocker
1/2 urskrapad vaniljstång
Kokosflakes
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Börja med att sikta alla torra ingredienser i en bunke.
Riv morötterna grovt och grovhacka valnötterna.
Vispa socker och ägg fluffigt i ca 5 minuter i en köksassistent, eller med elvisp. Rör sedan ner oljan.
Det ser ut att spricka först, men fortsätt rör så kommer du få en jämn smet.
Vänd ner de torra ingredienserna och sedan morötter och valnötter.
Fyll en form (jag använder en rund springform på 20 cm) som har bakplåtspapper i botten och smorda kanter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kallna helt.
Frosting
Vispa rumsvarmt smör med sukrin och urskrapad vaniljstång tills vitt och fluffigt, det tar några minuter. Använd kökassistent eller elvisp. Tillsätt sedan Philadelphia och vispa ihop tills fluffig.
Bred frostingen på kakan och avsluta eventuellt med att strö kokosflakes på toppen.
Noteringar
Förvara i kyl i en lufttät burk eller frys i upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 45 min
- Tid att laga: 20 min