Prinsesstårta i glas

Prinsesstårta i glas
Här kommer en modern och riktigt god variant av klassiska prinsesstårtan, serverad i glas! Den här versionen övertygar till och med prinsesstårteskeptikern. Kombinationen av syrlig hallonkompott, saftig mandelbotten, fluffig mascarponekräm med vanilj och ett egenmixat marsipantäcke blir rena magin ihop.
Att servera tårtan i glas gör det inte bara enkelt och snyggt, utan även perfekt för portionsservering på fest, kalas eller som en lyxigare dessert till helgen.
Prinsesstårta i glas – naturligt sötad
Jag sötar alla delar av denna dessert med lönnsirap för en mjukare och mer naturlig sötma. Istället för köpt marsipan gör jag mitt eget täcke – enkelt och gott! Allt du behöver är mandelmjöl, lönnsirap och grön hushållsfärg. Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper och täck glasen för en autentisk prinsesstårta-look.
För en lite lättare känsla hoppar jag över den klassiska vaniljkrämen och rör istället ihop en härligt fluffig blandning av grädde, mascarpone och vanilj. Resultatet blir en fräschare fyllning som ändå har all den där lyxiga smaken.

Vad behöver jag för bakredskap för att göra Prinsesstårta i glas?
För att lyckas med din prinsesstårta i glas är det bra att ha några smarta köksredskap nära till hands:
Matberedare – du kan välja på en kraftfull variant eller en mer prisvänlig variant. (reklamlänk)
Denna elvisp är min favorit. 🙂 (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att göra Prinsesstårta i glas?
Några viktiga basingredienser för att få rätt smak och konsistens:
Mandelmjöl till botten och marsipantäcke. (reklamlänk)
Vaniljpulver för den där härliga vaniljsmaken. (reklamlänk)

Tips för att lyckas med Prinsesstårta i glas
Låt mandelbotten kallna helt innan du stansar ut bottnar, gärna i kyl över natten. Då blir de fasta och enkla att hantera.
Har du inte stansringar? Inga problem! Använd ett glas eller en annan rund form i samma storlek som serveringsglasen.
Låt gärna desserterna stå en stund i kyl innan servering så smakerna får sätta sig och mascarponekrämen hinner bli riktigt krämig.

Prinsesstårta i glas
- Antal: 6 st
Beskrivning
Prinsesstårta i glas – en ny favorit!
Ingredienser
Mandelbotten
170 g rumsvarmt smör
1,5 dl lönnsirap
1 dl mjölk
3 st rumsvarma ägg
300 g mandelmjöl (6 dl)
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Hallonkompott
225 g frysta tinade hallon
citronsaft från 0,5 citron
2 msk lönnsirap
1 msk majsstärkelse
Vaniljkräm på mascarpone och grädde
1 förp mascarpone
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
0,5 dl lönnsirap
Marsipantäcke
150 g mandelmjöl (3 dl)
0,5 dl lönnsirap
En skvätt grön hushållsfärg
Florsocker eller Sukrin Melis att pudra över
1 ros för dekorering
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
Börja med att vispa rumsvarmt smör ca 5 min med elvisp, tills det mjuknar och blir ljust och luftigt.
Tillsätt lönnsirap och sedan äggen ett i taget, vispa emellan. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ihop med äggsmeten.
Vänd slutligen ner mjölken.
Fyll en rektangulär form 20×30 cm, klädd med bakplåtspapper i botten.
Grädda i mitten av ugnen – ca 25-30 minuter. Känn med en sticka, den ska precis vara torr och kakan ska ha fått en gyllene färg på toppen.
Låt kallna hel på galler, och gärna i kyl över natten.
Kompott
Börja med kompotten där du kokar upp hallon med lönnsirap, citronsaft och majstärkelse under konstant upprörning. Så snart den kokat upp och tjocknat så ta den från värmen. Låt svalna.
Vaniljkräm på mascarpone och grädde
Vispa samtliga ingredienser för krämen i en bunke tills den är fast och fluffig. Förvara i kyl tills montering.
Marsipantäcke
Mixa samtliga ingredienser för marsipanen i en matberedare tills marsipanen går ihop till en klump. Kavla ut tunt, ca 2-3 mm mellan två bakplåtspapper. Stansa ut rundlar med stansring eller med glasen du tänkt använda för att få rätt storlek.
Montering
Börja med att lägga ca 2 msk av hallonkompotten i botten på glaset.
Stansa ut rundlar ur mandelbotten, antingen med stansring eller med ett lika stort glas som det du tänkt använda. Var försiktig när du hanterar botten då den är skör, men skulle den brytas går det att lappa ihop utan att det syns genom glaset.
Fördela sedan vaniljkrämen så att den fyller upp till kanten på glaset. Lägg en en marsipanrundel ovanpå varje glas. Platta till lite lätt.
Vid servering; pudra över florsocker eller sukrin melis och dekorera med ett rosblad.