Äppelrutor – glutenfria

En kaka som inte är överdrivet söt i smaken, utan med mycket smak av äpple och kanel – mums! Extra god att värma lite och servera med glass, vaniljkesella eller vaniljsås.
Dessutom glutenfri och sötad med kokossocker.
En bit av denna, en stor kopp te och en brasa med en bok, låter som något va? Det tycker i alla fall jag. Mycket höst-mys vibes på detta recept.

Äppelrutor – glutenfria
- Total tid: ca 1 h
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
En kaka som inte är överdrivet söt i smaken, utan med mycket smak av äpple och kanel – mums! Extra god att värma lite och servera med glass, vaniljkesella eller vaniljsås.
Dessutom glutenfri och sötad med kokossocker.
En bit av denna, en stor kopp te och en brasa med en bok, låter som något va? Det tycker i alla fall jag. Mycket höst-mys vibes på detta recept.
Ingredienser
Botten
120 g (glutenfria) havregryn
120 g (glutenfritt) havremjöl
55 g kokossocker (0,75 dl)
100 g smör
2 nypor flingsalt
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 ägg
Fyllning
1 kg hela äpplen (ca 5 st medelstora)
2 msk smör
3 msk lönnsirap
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Crumble
25 g (glutenfritt) havremjöl
25 g smör
25 g kokossocker
25 g (glutenfria) havregryn
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt avsvalnat smält smör och ägg. Rör ihop till en jämn smet. Pressa ut i en fyrkantig form, ca 24×24 cm stor.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Skölj och tärna äpplena. Jag hackade mina i ca 1×1 cm stora tärningar. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek äpplena tillsammans med kryddorna och lönnsirapen. De ska inte bli mosiga, men mjukna något. Fördela sedan jämt över smeten i formen.
Mixa ihop samtliga ingredienser för smulet, i en matberedare eller i bunken för en stavmixer. Strö sedan jämnt över äppelfyllningen.
Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt kallna helt på galler, och gärna i kyl över natten, för riktigt snygga rutor sedan när du skär upp.
- Tid att förbereda: 30 – min
- Tid att laga: ca 30 min
- Kategori: Kaka