Kladdig Saffranskladdkaka med Vit choklad och syrlig Crème Fraîche-frosting – glutenfri/äggfri/utan vitt socker

Tidningen Hembakat tipsar om mig och min bakning i deras senaste nummer – och då syns detta juliga extra-allt recept. Den här kladdkakan har allt – kladdig, söt, syrlig, knaprig, mjuk – svår att sluta äta!
Dessutom glutenfri, bakad utan vitt strösocker och äggfri – istället med vita bönor (!)
Bra trevligt att man kan kombinera allt detta i en extremt lyckad kladdkaka (om jag får säga det själv).

Kladdig Saffranskladdkaka med Vit choklad och syrlig Crème Fraîche-frosting – glutenfri/äggfri/utan vitt socker
- Total tid: 1 h – 1h 25 min
- Antal: 10 port 1x
Beskrivning
Den här kladdkakan har allt – kladdig, söt, syrlig, knaprig, mjuk – svår att sluta äta!
Dessutom glutenfri, bakad utan vitt strösocker och äggfri – istället med vita bönor (!)
Ingredienser
Saffranskladdkaka
1 förp vita bönor (230 g avrunnen vikt)
0,5 dl kokosolja
1 dl glutenfri havremjölk (Valios) eller annan valfri mjölk
0,5 g saffran
1,5 tsk bakpulver
100 g mandelmjöl (2 dl)
1 msk vaniljextrakt
30 g kokossocker (0,5 dl)
100 g xylitol (1,25 dl)
0,5 tsk finsalt
1 msk maizena
150 g hackad vit choklad
Frosting
0,75 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
2 msk honung
Garnering
25 g vit choklad
Granatäpplekärnor från knappt 0,5 granatäpple
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Klä botten på en springform med bakplåtspapper. Jag använde en 20 cm bred, vilket är något mindre än standard-storlek. Detta för att få en högre kaka. Men det går bra att använda en standard, håll då koll på att gräddnings-tiden kortas något.
Smörj kanterna av springformen med kokosolja.
Skölj bönorna i en sil och låt rinna av.
Värm kokosolja och saffran i en kastrull, tills kokosoljan smält och saffran färgat den gul. Tillsätt havremjölk och låt svalna något.
Mixa tillsammans med övriga ingredienser för kladdkakan i en matberedare till en slät smet.
Fyll formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Den ska inte vara helt torr, utan gunga lite utan att kännas rinnig.
Låt kallna på galler i ca 1 h innan du lossar kakan från formen. Allra bäst är om du låter den sätta sig i kylen över natten, då utvecklas smakerna ännu mer innan du serverar den.
Vispa kall grädde och crème fraîche med honung till en fluffig och fast frosting. Bred ut frostingen över kladdkakan. Toppa med hackad vit choklad och granatäpplekärnor. Mums!
- Tid att förbereda: 30 – 45 minuter
- Tid att laga: 35-40 minuter
