Kärleksmumskladdkaka – utan gluten / ägg / laktos
Om det är två fika-grejer de allra flesta av oss gillar – så är det väl kladdkaka och kärleksmums? Så här gör vi något så maxat som att slå ihop det bästa av två världar. I och med att denna kladdkaka bakas med mörk choklad (går ju såklart att använda ljus om du föredrar det) så blir det också en djup chokladsmak – lite åt chokladtryffel-hållet.
Gör chokladkrämen först så att den hinner sätta sig lite i rumstemperatur innan du brer på den. Låt kladdkakan kallna helt också innan du brer på krämen, så att inte chokladen smälter. Jättegod att äta direkt – jättegod även efter en natt i kylskåp då smakerna hunnit sätta sig.
Är du nötallergiker kan du baka den med solroskärnor – som du först mixar till mjöl. Använd samma mängd som mandelmjölet. I övrigt är kakan glutenfri, laktos- och äggfri – toppen om du själv eller någon du bjuder har någon allergi.
Skriv utKärleksmumskladdkaka
- Total tid: 45
- Antal: 10 1x
Beskrivning
Om det är två fika-grejer de allra flesta av oss gillar – så är det väl kladdkaka och kärleksmums? Så här gör vi något så maxat som att slå ihop det bästa av två världar. I och med att denna kladdkaka bakas med mörk choklad (går ju såklart att använda ljus om du föredrar det) så blir det också en djup chokladsmak – lite åt chokladtryffel-hållet.
Gör chokladkrämen först så att den hinner sätta sig lite innan du brer på den. Låt kladdkakan kallna helt också innan du brer på krämen, så att inte chokladen smälter. Jättegod att äta direkt – jättegod även efter en natt i kylskåp då smakerna hunnit sätta sig.
Är du nötallergiker kan du baka den med solroskärnor – som du först mixar till mjöl. Använd samma mängd som mandelmjölet. I övrigt är kakan glutenfri, laktos- och äggfri – toppen om du själv eller någon du bjuder har någon allergi.
Ingredienser
12 färska dadlar
100 g mandelmjöl (2 dl)
0,5 dl lönnsirap
40 g kakao – gärna en riktigt god en (jag använder Valrhonas)
100 g smält mörk choklad – samma här, gärna en riktigt god en
0,75 dl kaffe
1 msk vaniljextrakt
0,5 tsk salt
100 g kokosgrädde (1 dl)
Glasyr
150 g kokosgrädde (1,5 dl)
150 g mörk choklad
Riven kokos
Instruktioner
Lägg grovt hackad mörk choklad i en bunke. Koka upp kokosgrädde i en kastrull och slå över chokladen. Vänta ca 1 minut och rör sedan till en slät kräm. Låt svalna innan du brer den över kakan, så den hinner bli mer krämig.
Värm ugnen till 175 grader.
Kärna ur dadlarna och mixa sedan med övriga ingredienser i en matberedare.
Fyll en springform (20 cm) och grädda i mitten av ugnen ca 15 – 18 minuter.
Låt kallna innan du brer på glasyren. Avsluta med att strö kokos över hela kakan.
- Tid att förbereda: 30
- Tid att laga: 15