Jordnöts- och Hallonsyltkakor (glutenfria/utan vitt strösocker)

Peanut butter / Jelly – i cookie-format! Kan det bli bättre? Speciellt när man ringlar lite mörk choklad på toppen.
Jag bakar dessa med jordnötsmjöl, som jag hittade senast jag var och handlade på Willys. Det är Garants märke och det doftar himmelskt när man bakar med det. Så gott, och enkelt att baka glutenfritt.
Alltså efter att jag första gången gjorde chiasylt så vet jag inte varför man inte skulle vilja göra sylt så. Minimal arbetsinsats med så gott resultat! Så bra.

Jordnöts- och Hallonsyltkakor (glutenfria/utan vitt strösocker)
- Total tid: 40 min
- Antal: 10 1x
Beskrivning
Peanut butter / Jelly – i cookie-format! Kan det bli bättre? Speciellt när man ringlar lite mörk choklad på toppen.
Jag bakar dessa med jordnötsmjöl, som jag hittade senast jag var och handlade på Willys. Det är Garants märke och det doftar himmelskt när man bakar med det. Så gott, och enkelt att baka glutenfritt.
Alltså efter att jag första gången gjorde chiasylt så vet jag inte varför man inte skulle vilja göra sylt så. Minimal arbetsinsats med så gott resultat! Så bra.
Ingredienser
Ingredienser
90 g smör
90 g kokossocker (ca 1,5 dl)
2 ägg
180 g jordnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk maizena
50 g rostade jordnötter
30 g (glutenfria) havregryn (1 dl)
Chia-hallonsylt
1/2 pkt frysta hallon, tinade
2 tsk chiafrön
0,75 msk honung
0, 75 msk citronsaft
Topping
50 g smält mörk choklad
1 näve grovt hackade jordnötter
Instruktioner
Börja med att röra ihop sylten genom att mixa tinade hallon med citronsaft och honung. Rör sedan ner chiafrön för hand. Låt stå i kyl 30 minuter så att chiafröna hinner svälla.
Värm ugnen till 200 grader.
Börja sedan med kakdegen. Smält smör på svag värme i en kastrull. Rör sedan ihop med sockret. Rör därefter ner äggen för hand. Vänd ner de torra ingredienserna. Rör ihop tills det precis blir en jämn smet. Vänd sedan ner havregryn och grovhackade jordnötter i smeten.
Använd en glasskopa eller två skedar och klicka ut kakor på en plåt/ar. Använd ett msk-mått penslat med lite kokosolja på utsidan för att stansa ut gropar i varje kaka. Fyll sedan varje grop med hallonsylt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Flytta över kakorna från plåten till ett galler genom att dra bakplåtspappret över från plåt till galler. Låt de kallna på pappret.
Avsluta med att ringla mörk choklad över kakorna och strössla grovt hackade jordnötter på chokladen.
Jag förvarar mina i lufttät burk kyl. De går också bra att frysa, upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 10