Jordgubbstårta till sommaren
Somrigaste tårtan fullmaxad med smak. Bottnarna blir saftiga tack vara banan och har ni inte provat limecurd som fyllning så rekommenderar jag denna tårta typ enbart för hur gott det är lime curd. Trots att den kan se avancerad ut så är den inte alltför komplicerad. Se min reel på Instagram när jag monterar ihop denna så tror jag ni kommer hålla med 🙂 Viktigt är att man har två stycken tårtringar och tårtplast.
Skriv utJordgubbstårta till midsommar 
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
Somrigaste tårtan fullmaxad med smak. Bottnarna blir saftiga tack vara banan och har ni inte provat limecurd som fyllning så rekommenderar jag denna tårta typ enbart för hur gott det är lime curd. Trots att den kan se avancerad ut så är den inte alltför komplicerad. Se min reel på Instagram när jag monterar ihop denna så tror jag ni kommer hålla med 🙂 Viktigt är att man har två stycken tårtringar och tårtplast.
Ingredienser
Bananbotten
750 g mogna bananer med skal – ca 4,5 st
3 st ägg
1,5 dl lönnsirap
135 g björksocker / sötströ / vanligt strösocker (1dl)
150 g smör
0,75 tsk vaniljpulver
150 g mandelmjöl (3 dl)
165 g havremjöl (3 dl)
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Limecurd
4 g limezest (ca 2 st)
100 g färskpressad limesaft (ca 4 st)
100 g björksocker (lite drygt 1 dl)
110 g ägg (ca två stora ägg)
10 g majsstärkelse (ca 1 msk)
110 g rumsvarmt smör skuret i tärningar
1 ask färska jordgubbar – 500 g
3 dl vispgrädde
Instruktioner
Bananbotten
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i en bakplåt 30×40 cm stor.
Börja med att mixa bananer, ägg, lönnsirap, smält smör i en matberedare eller mixer till en slät smet.
Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt banansmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet.
Häll över smeten i bakplåten i ett jämnt lager.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Känns med en sticka så att den inte är kladdig fortfarande när du tar ut den.
Låt svalna en ca 15 minuter i formen och ta sedan ut från formen och låt kallna på galler.
Limecurd
Pressa limesaft och riv limeskal i en kastrull, addera socker. Låt koka upp under omrörning. Sila bort limeskalen.
Vispa samman ägg i en separat skål och häll över lite av den varma citronvätskan under vispning.
Häll sedan över blandningen i kastrullen med resterande citronvätska. Rör ut majsstärkelsen med en liten skätt vatten i ett glas, och rör sedan ner i kastrullen.
Sjud på medelhög värme under omrörning tills lime curden har tjocknat.
Ta av från värmen och rör ner smöret lite i taget.
Häll över i en skål och låt kallna.
Montering
Vispa grädden fluffig och ställ i kylen.
Använd en tårting på 20 cm och tryck ut en botten på banankakan. Använd en tårtring på 16 cm och tryck ut nästa, samt två halvor, som du sedan lägger tillsammans som en botten. Lägg den största på ett tårtfat. Sätt tårtringen runtom, klädd med tårtplast på insidan.
Fyll sedan en spritspåse med limecurd och spritsa botten i ett jämnt lager, spara ett par cm runtom på kanten. Placera halverade jordgubbar på kanten runtom, med snittytan mot tårtringen (se video om otydligt).
Spritsa sedan grädde i gliporna mellan varje jordgubbe och sedan på toppen av jordgubbarna, som en ring runtom.
Lägg sedan tunt skivade jordgubbar i mitten (på limecurd-lagret) – motsvarande ca 6-8 st.
Placera sedan de två halva bottnarna i mitten av tårtan. Upprepa sedan genom att spritsa limecurd över hela botten. Toppa sedan med ytterligare skivade jordgubbar (samma mängd).
Lägg den 16 cm stora botten överst och spritsa sedan grädde. Börja med att spritsa runtom, för att fylla ut eventuella luftfickor, och sedan i ett jämnt lager ovanpå. Kakan mår bra av att få sätta sig i kylen (med tårtringen kvar runtom) i alla fall ett par timmar i kyl, men gärna över natten. Lyft sedan försiktigt av tårtringen, och dra av tårtplasten runtom.
Dekorera som du tycker blir fint med resterande jordgubbar. Sommarens tårta är klar att avnjutas!