Hallongrottor – utan laktos, vitt socker, gluten
Klassiska och på samma gång ytterst oklassiska hallongrottor. Eller syltkakor kanske – som förde mina tankar direkt till Alfons Åberg, minns ni när han ska sno syltkakor så listigt som möjligt hemma hos sin farmor? Känner att allt mat- och bakrelaterat alltid är mina starkaste minnen från barnböcker- och filmer. Kanske inte så konstigt att det var detta man började jobba med alltså.
Skriv utHallongrottor – utan laktos, vitt socker, gluten
- Total tid: 1h 10-15 min
- Antal: ca 15 st 1x
Beskrivning
Klassiska och på samma gång ytterst oklassiska hallongrottor. Eller syltkakor kanske – som förde mina tankar direkt till Alfons Åberg, minns ni när han ska sno syltkakor så listigt som möjligt hemma hos sin farmor? Känner att allt mat- och bakrelaterat alltid är mina starkaste minnen från barnböcker- och filmer. Kanske inte så konstigt att det var detta man började jobba med alltså.
Ingredienser
165 g havremjöl (3 dl)
75 g mandelmjöl (1,5 dl)
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
6 msk kikärtsspad (eller 2 ägg)
135 g björksocker (1,5 dl)
0,5 dl kokosolja
Chia-hallonsylt
100 g frysta hallon, tinade
2 tsk chiafrön
0,75 msk honung eller lönnsirap
0,75 msk citronsaft
Instruktioner
Börja med att röra ihop sylten genom att mixa tinade hallon med citronsaft och honung. Rör sedan ner chiafrön för hand. Låt stå i kyl 30 minuter så att chiafröna hinner svälla.
Sätt ugnen på 200°C.
Häll samtliga ingredienser i en matberedare och mixa ihop till en deg. Mixa bara precis tills den går ihop. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera, ca 30 min.
Forma degen till valnötsstora bollar. Är du nördig som jag kan du väga för att få lika stora kakor. 25 g är en lagom storlek. Lägg på plåt.
Gör en grop i varje kaka och fyll med chia-sylt.
Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter. Låt svalna på galler.
- Tid att förbereda: 1 h
- Tid att laga: 10-15