Glutenfri Chokladbrownie med chokladganache och hallon
Otrolig Chokladbrownie som är alldeles glutenfri men så där perfekt fudgy i konsistensen och med mycket chokladsmak. Jag bakar min med hasselnötsmjöl som ju är bästa smakkompis med choklad, men det går lika bra med mandelmjöl om du bara vill åt chokladsmaken. Ganachen på toppen med flingsalt och hallon… alltså! Hallonen rekommenderar jag starkt att inte skippa, så gott med det sötsyrliga till. En riktig fika-pleaser för de flesta!
Skriv utGlutenfri Chokladbrownie med chokladganache och hallon
- Total tid: 50 min + väntetid för ganachen att sätta sig
- Antal: 16 rutor 1x
Ingredienser
150 g smör
225 g kokossocker (3,25 dl)
3 st ägg
175 g hasselnötsmjöl (3,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
0,5 msk espressopulver
40 g kakao (1 dl)
1,5 tsk bakpulver
2 nypor flingsalt
Chokladganache
125 g mörk choklad
125 g grädde
13 g smör
Topping
1 ask färska hallon
flingsalt att strö över
Instruktioner
Chokladganache
Smält grovt hackad choklad och smör till hälften i micro (i intervaller så att du kan röra om emellan och därmed undvika att chokladen bränns).
Koka upp grädde och slå över chokladblandningen. Mixa slät med en stavmixer (håll stavmixer-huvudet under ytan för att undvika massa luftbubblor) eller rör slät med en slickepott om du inte har stavmixer. Fördelen med stavmixer är att du snabbt och enkelt får en slät och icke-skuren smet.
Täck ytan på ganachen med ett lager plastfolie så att inte skinn bildas. Låt den svalna i rumstemperatur till en bredbar konsistens.
Brownie
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smör och socker i en kastrull på låg värme. Ta av från värmen och rör sedan när ett ägg i taget. Tillsätt sedan alla torra ingredienser, vänd ihop till en jämn smet.
Fyll en kvadratisk form 24×24 cm, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda kanter. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig men inte lös i mitten.
Låt brownien kallna på galler.
Bred ganachen i ett jämnt lager över brownien och toppa med hallon och flingsalt.
För snyggt skurna rutor – låt helst brownien sätta sig i kylen över natten. Och oavsett – skölj en vass kniv under hett vatten så att bladet blir varmt. Torka av med handduk och skär sedan upp i rutor (upprepa efter hand som du skär upp brownien).
Noteringar
Förvaras i lufttätt burk i kyl eller frys i upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: ca 20 min