Drömrulltårta – glutenfri och utan vitt socker
Detta är väl ett av de godaste bakverken vi har? Eller? Jag – som bakar var och varannan dag – går ändå för något så enkelt som Drömrulltårta eller Chokladboll när jag beställer fika på café. Originalet är även den glutenfri, då man bakar botten med potatismjöl. I denna variant sötar jag med björksocker och sukrin melis (alternativ till florsocker) istället för vitt strösocker. Vill du hellre använda vanligt strösocker och florsocker så kan du byta ut det till samma mängd.
Skriv utDrömrulltårta – glutenfri och utan vitt socker
- Total tid: 0 timmar
- Antal: 10–12 skivor 1x
Beskrivning
Detta är väl ett av de godaste bakverken vi har? Eller? Jag – som bakar var och varannan dag – går ändå för något så enkelt som Drömrulltårta eller Chokladboll när jag beställer fika på café. Originalet är även den glutenfri, då man bakar botten med potatismjöl. I denna variant sötar jag med björksocker och sukrin melis (alternativ till florsocker) istället för vitt strösocker. Vill du hellre använda vanligt strösocker och florsocker så kan du byta ut det till samma mängd.
Ingredienser
3 ägg
135 g björksocker (1,5 dl)
56 g potatismjöl (0,75)
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 msk fiberhusk
Smörkräm
120 g rumsvarmt smör
90 g sukrin melis (1,5 dl)
20 g äggula – 1 st
0,5 tsk vaniljpulver
Björksocker att strö på botten
Instruktioner
Värm ugnen till 250 grader.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt, ca fem minuter.
Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten med en slickepott.
Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm stor, klädd med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 min. Pass på då den snabbt går från färdiggräddad till bränd.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Dra försiktigt bort pappret som kakan gräddats på, medan den fortfarande är varm. Ett tips är att pensla pappret med vatten, så går det enklare.
Låt kakan kallna. Vispa under tiden ihop alla ingredienser för fyllningen.
Bred på kakan i ett jämnt lager. Jag använder en spritspåse och spritsar ränder över kakan, som jag sedan brer ut med palett eller slickepott. Det är enklaste sättet att få fyllningen jämnt fördelat utan att riskera att göra sönder kakan. Rulla sedan ihop den till en tight rulle, börja från långsidan och se till att skarven hamnar i botten på rullen när du är klar.
Rulla in tårtan i pappret och låt den ligga kallt i kylen en stund innan den ska skäras. På det sättet får du finare skivor. Använd sedan en vass kniv och skär upp i så breda skivor som önskas. Mums!
Noteringar
Förvara i kyl i upp till en vecka. Frys in i lufttät burk i upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 5 min i ugn