Dammsugare

Dammsugare
Dammsugare är det perfekta bakverket när du får en bit tårtbotten eller sockerkaka över. Istället för att slänga resterna kan du förvandla dem till ett klassiskt konditoribakverk som är älskat av många och alltid en succé till kaffet.
Dammsugare – med mörk choklad och hemmagjord marsipan
Hemligheten bakom riktigt goda dammsugare är att använda en mörk choklad av hög kvalitet. Välj gärna en god mörk choklad för att få en fin balans till den söta fyllningen. Tips på vilken jag använder nedan! 🙂
Att göra egen marsipan är både enkelt och roligt, mixa ihop mandelmjöl och lönnsirap, tillsätt grön hushållsfärg och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Smaken blir fyllig och mycket godare än köpt marsipan.
Glöm inte arraksaromen! Det är den som ger dammsugarna sin klassiska smak. Du hittar den i bakhyllan i de flesta matbutiker.

Vad behöver jag för bakredskap för att göra Dammsugare?
För att lyckas med receptet rekommenderar jag:
En elvisp för att vispa ihop kaksmulor och smör.
Och en matberedare, välj mellan:
En dyrare mer kraftfull modell, hitta den här. Eller en prisvärd modell som du kan hitta här.

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Dammsugare?
Här är några viktiga ingredienser som gör skillnaden:
Mandelmjöl
Kakao av hög kvalitet, gärna Valrhona – jag använder denna.
Mörk choklad för doppning – välj en riktigt bra sort, detta är min favorit.

Tips för att lyckas med Dammsugare
Låt smeten svalna ordentligt i kyl innan du rullar in den i marsipan. Först ca 30 minuter i bunken och sedan minst 1 timme efter att du format till rullar. Då blir fyllningen fastare och lättare att arbeta med.
Känns smeten för mjuk? Tillsätt lite havremjöl tills du får en konsistens som är enklare att forma.
Bästa resultat får du om dammsugarna får stå en natt i kylen, då hinner smakerna sätta sig ordentligt.
Skriv ut
Dammsugare
- Antal: 16 st 1x
Beskrivning
Dammsugare med mörk choklad och hemmagjord marsipan
Ingredienser
5 dl kaksmulor från mjuk kaka eller tårtbotten
Ev havremjöl (se beskrivning)
50 g rumsvarmt smör
2,5 msk kakao
25 g smält mörk choklad (70%)
1 tsk arraksarom
0,5 krm salt
Marsipantäcke
300 g mandelmjöl (6 dl)
1 dl lönnsirap
En skvätt grön hushållsfärg – tills du får den färg du önskar
100 g smält mörk choklad
Instruktioner
Vispa ihop kaksmulor och smör med elvisp. Tillsätt kakao, smält choklad, arraksarom och salt. Fortsätt vispa till en jämn smet. Låt kallna i kyl ca 30 minuter.
Rulla smeten till 4 rullar. Lägg på plåt och ställ i kylen i ca 1 timme. Om smeten känns för lös att rulla, tillsätt havremjöl lite i taget tills du får en mer lättarbetad smet.
Rulla in rullarna i marsipanen. Skär i ca 4 bitar per rulle.
Doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna i kyl.