Chokladtårta med Vit chokladfrosting och Blå Bär
Man älskar ju när en helt naturligt produkt – i detta fall blåbärspulver – kan sätta så fin färg på en frosting, utan att man behöver använda artificiell karamellfärg. Den här tårtan blir lite hyllning till säsongen vi är i nu, där alla bär är som bäst.
Enklast när man bakar tårta tycker jag är att dela upp det, och göra lite mindre men istället över två dagar. Så Dag 1 rekommenderar jag att du bakar bottnarna, kokar kompotten och gör frostingen. Sedan får de stå separat i kyl över natten. Dag 2 monterar du tårtan. Sedan är det allra godast om den får stå ytterligare över natt i kyl och slutligen dekoreras och serveras Dag 3. Då har smakerna hunnit sätta sig och kompotten har gjort bottnarna extra saftiga.
Skriv utChokladtårta med Vit chokladfrosting och Blå Bär
- Total tid: 2 h
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
Man älskar ju när en helt naturligt produkt – i detta fall blåbärspulver – kan sätta så fin färg på en frosting, utan att man behöver använda artificiell karamellfärg. Den här tårtan blir lite hyllning till säsongen vi är i nu, där alla bär är som bäst.
Enklast när man bakar tårta tycker jag är att dela upp det, och göra lite mindre men istället över två dagar. Så Dag 1 rekommenderar jag att du bakar bottnarna, kokar kompotten och gör frostingen. Sedan får de stå separat i kyl över natten. Dag 2 monterar du tårtan. Sedan är det allra godast om den får stå ytterligare över natt i kyl och slutligen dekoreras och serveras Dag 3. Då har smakerna hunnit sätta sig och kompotten har gjort bottnarna extra saftiga.
Ingredienser
Tårtbottnar
340 g rumsvarmt smör
360 g (4 dl) kokossocker
1 tsk espressopulver
90 g mjölk (1 dl)
6 st rumsvarma ägg
340 g hasselnötmjöl eller bovetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 nypor flingsalt
Vit Chokladfrosting (denna mängd räcker för en Naked Cake. Är du mer fan av att spritsa och bre ett tjockare lager frosting runtom – dubbla satsen)
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2,5 dl grekisk yoghurt 10 %
3 msk frystorkat blåbärspulver
Kompott
450 g frysta blandade blåbär och björnbär
citronsaft från 1 citron
4 msk honung
2 msk maizena
Till dekorering
Färska björnbär och blåbär
Ev blommor
Instruktioner
Tårtbottnar
Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
Börja med att röra rumsvarmt smör och socker i en köksmaskin med paddel. Rör ca 5 min på medelhastighet till ett fluffigt resultat.
Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ihop med äggsmeten. Vänd slutligen ner mjölken. Vänd tills smeten precis går ihop, inte mer än så.
Fördela smeten jämnt mellan två stycken formar, smörade och klädda med bakplåtspapper. Jag använder runda som är 20 cm stora.
Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter, en åt gången. Känn med en sticka, kakan ska inte vara lös i mitten men det är okej om stickan är lite kladdig.
Låt kallna på galler. Det går också bra att förbereda kakan hit och förvara den i kyl över natten.
Vit Chokladfrosting
Hacka upp chokladen grovt och smält i intervaller i micro. Ta ut och rör emellanåt, så att inte chokladen bränner.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Vänd sedan ner yoghurt och blåbärspulver.
Blanda slutligen ner lite av gräddsmeten i taget i chokladen. Vänd ihop med en slickepott tills du har en slät frosting. Ställ in i kylen en stund tills den tjocknat lite.
Kompott
För att göra kompotten kokar du upp bär med honung, citronsaft och majstärkelse. Här handlar det om ett mycket snabbt uppkok. Så fort första bubblorna syns tar du den av värme, annars blir kompotten för trög av majsstärkelsen. Det går att ordna med en skvätt vatten isåfall. Låt kallna innan du monterar tårtan.
Montering
Börja med att dela båda tårtbottnarna på mitten, så att du får fyra st totalt.
Fyll en spritspåse med rundtyll med frostingen. Jag brukar ta hälften först, så riskerar du inte att den hinner smälta av värmen från dina händer. Jag använder rundtyll på 20 mm.
Spritsa en ring längs med ytterkanten på tårtbotten. Fyll sedan med kompotten innanför ringen. Upprepa på samma sätt med tårtbotten nummer två och tre.
Placera sedan den sista tårtbotten på toppen. Spritsa resterande frosting, lite på toppen och resten från botten upp till toppen runtom tårtan. Detta behöver inte bli snyggt, då du i nästa steg ska, med hjälp av palett eller degskrapa, jämna ut frostingen runtom och på toppen av tårtan. Tanken är att tårtbottnarna ska synas igenom frostingen, som en ”naked cake” effekt.
Godast blir om tårtan får stå över natten i kylen. Då sätter sig smakerna och kompotten gör bottnarna extra saftiga. Dekorera innan servering med färska blåbär, björnbär och blommor.
Noteringar
Förvaras i kyl.
Går även bra att frysa in, tips är då att skära upp den i tårtbitar och frysa in portionsvis. Så kan man tina så mycket man behöver sedan.
- Tid att förbereda: 1,5 h
- Tid att laga: ca 30 min i ugn