Beskrivning
Varm karamelliserad banankaka serverad med en kula len vaniljglass – kan det bli godare än så?
Ingredienser
Botten
70 g kokosolja (0,75 dl)
70 g björksocker, sötströ eller vanligt strösocker (0,75 dl)
4 bananer, delade på längden
Smeten
2 mosade bananer
90 g kokosolja (1 dl)
2 ägg
175 g fast grekisk yoghurt (1,75 dl)
140 g kokossocker (2 dl)
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g havremjöl (1,75 dl)
Vaniljglass till servering
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Klä en form 20X30 cm med bakplåtspapper.
Smält kokosolja och björksocker i en kastrull på medelvärme. Häll i botten på långpanna.
(Akta tassen då det blir varmt!) Placera banan ovanpå med snittytan nedåt.
Mosa resterande bananer i en bunke och tillsätt sedan grekisk yoghurt, kokosolja och ägg. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet.
Häll över bananerna i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
Låt svalna 10 minuter och vänd sedan upp och ner. Dra av bakplåtspappret och servera varm med vaniljglass.