Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Karamelliserad banankaka med vaniljglass


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Antal: 10-12 bitar 1x

Beskrivning

Varm karamelliserad banankaka serverad med en kula len vaniljglass – kan det bli godare än så?


Ingredienser

Skala

Botten

70 g kokosolja (0,75 dl)
70 g björksocker, sötströ eller vanligt strösocker (0,75 dl)
4 bananer, delade på längden

Smeten

2 mosade bananer
90 g kokosolja (1 dl)
2 ägg
175 g fast grekisk yoghurt (1,75 dl)
140 g kokossocker (2 dl)

1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g havremjöl (1,75 dl)

Vaniljglass till servering


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader. Klä en form 20X30 cm med bakplåtspapper.

Smält kokosolja och björksocker i en kastrull på medelvärme. Häll i botten på långpanna.
(Akta tassen då det blir varmt!) Placera banan ovanpå med snittytan nedåt.

Mosa resterande bananer i en bunke och tillsätt sedan grekisk yoghurt, kokosolja och ägg. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet.

Häll över bananerna i formen och jämna till ytan.

Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.

Låt svalna 10 minuter och vänd sedan upp och ner. Dra av bakplåtspappret och servera varm med vaniljglass.