Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kanelbulle-bananbröd – glutenfritt och utan vitt strösocker


  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 1h 5 min
  • Antal: 16 skivor 1x

Beskrivning

Detta är det perfekta fika- eller brunchbrödet – speciellt till kanelbulleälskaren som vill ta en snabbare genväg än traditionellt bullbak. Dessutom glutenfri och utan vitt strösocker men maxad med saftighet och smak. Kan varmt rekommendera!


Ingredienser

Skala

100 g smör

3 st mogna bananer – i vikt ca 500 g med skal

2 st ägg

1 dl lönnsirap

90 g björksocker / sötströ / vanligt strösocker (1dl)

0,5 tsk vaniljpulver

100 g mandelmjöl (2dl)

110 g havremjöl (2dl)

1,5 tsk bakpulver

1 nypa flingsalt

Kanelbullefyllning

23 g (0,25 dl) björksocker

9 g (1 knapp msk) kokossocker

1 tsk malen kanel

0,5 tsk malen kardemumma


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.

Smält smör i en kastrull på medelvärme. Låt svalna något.

Mixa bananer, ägg, lönnsirap och smält smör i en matberedare eller mixer till en slät smet.

Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt banansmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet.

Blanda ingredienserna för kanelbullefyllningen.

Varva smet med kanelbulle-fyllningen i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Känns med en sticka, den kan vara något kladdig fortfarande när du tar ut den, men inte lös.

Låt svalna en ca 15 minuter i formen och ta sedan ut från formen och låt kallna på galler.

  • Tid att förbereda: 20
  • Tid att laga: 45