Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chokladmousse med Mango- och Passionsfruktsdessert – vegansk, glutenfri och utan vitt socker


  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 2 h
  • Antal: 8-10 port 1x

Ingredienser

Skala

Chokladmousse

260 g smält mörk choklad

260 g färsk banan – ca 2 st

260 g avokado – ca 3 st

20 g lönnsirap

5 g citronjuice

Chokladglaze

175 g smält mörk choklad

20 g kokosolja

Mango- och passionsfruktskompott 

1 paket fryst passionsfrukt (à 225 g)

6 g majsstärkelse

12 g kallt vatten

20 g björksocker

1 färsk mango

Rispuffar med mörk choklad 

0,75 dl rispuffar

50 g smält mörk choklad

1 nypa flingsalt

Vid servering

50 g smält mörk choklad samt färsk mynta till dekoration


Instruktioner

Chokladmousse

Smält chokladen i intervaller i micron, rör emellanåt.

Mixa banan, avokado och citronjuice till en slät smet.

Addera smält choklad och lönnsirap, mixa till jämn smet.

Fyll en spritspåse och spritsa sedan i silikonformar, i form av kupoler i olika storlekar. Jämna till ytan med en palett och frys in över natten.

Mango- och passionsfruktskompott 

Tina den frysta passionsfrukten.

Blanda vattnet med majsstärkelsen, så att stärkelsen löser sig. Blanda sedan med passionsfrukten i en kastrull.

Rör ner björksockret.

Koka upp, precis så att kompotten tjocknar. Ta av från värmen. Tärna mangon i små tärningar och rör ner i kastrullen. Låt kompotten kallna.

Rispuffar med mörk choklad 

Smält mörk choklad och låt svalna. Rör ner rispuffar och blanda tills jämnt blandat. Klicka ut i olika små högar på en plåt med bakplåtspapper, några rispuffar per hög. Strö över ett par nypor flingsalt. Låt stelna i kylen.

Vid servering

Ta ut den frysta chokladmoussen från formarna på ett galler med bakplåtspapper ovanpå. Gör chokladglazen genom att smälta chokladen och rör ner kokosolja, låt svalna så att den inte är varm när du heller den på moussen, som då kommer smälta. Häll över varje kupol, gärna en åt gången. Skaka gallret lite försiktigt så att överflödig choklad åker av, använd en palett och lyft av från gallret.

Smält chokladen för dekoration och använd en pensel för att dra ett streck över assietten (valfritt). Placera sedan chokladmousse, kompott, rispuffar och mynta ovanifrån. I ett mönster du tycker blir fint. Moussen behöver ca 1-2 h att tina, så förbered minst så pass långt innan servering, men går också bra att göra redan på morgonen.

Noteringar

Håller i kyl i flera dagar. Viktigt att chokladmoussen är fryst när du ploppar ut de från silikonformarna och när du häller över chokladglazen.

  • Tid att förbereda: 1 h
  • Tid att laga: Tid att frysa över natten

Nyckelord: glutenfri dessert nyår vegansk utanvittsocker